Update 2: Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a transmis că Israelul trebuie să investigheze moartea voluntarilor “rapid și în amănunt”, potrivit declarației citate de DW. Ministrul a  mai cerut guvernului israelian să implementeze măsuri adecvate pentru a se asigura că incidente similare nu se vor mai întâmpla: “Lucrătorii umanitari trebuie să își poată desfășura activitatea importantă în siguranță în întreaga lume, la fel și în Gaza”.

De aceeași părere este și Antony Blinken, secretarul american de Stat, care a vorbit direct cu reprezentanții guvernului israelian și a cerut, la rândul său, o investigație rapidă și amănunțită.  De asemenea, David Cameron, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a discutat cu omologul israelian, căruia i-a transmis că “atacul aerian care a ucis șapte lucrători umanitari este complet inacceptabil”. Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul israelian pentru explicații, scrie BBC.

Update: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis, într-un videoclip în care a vorbit în ebraică, că lovitura a fost “neintenționată”, însă a ucis “oameni nevinovați”.

“Din păcate, în ultimele 24 de ore a existat un caz tragic în care forțele noastre au lovit neintenționat oameni nevinovați în Fâșia Gaza. Se întâmplă în război, verificăm până la capăt, suntem în contact cu guvernele și vom face totul pentru ca acest lucru să nu se mai repete.” a transmis Netanyahu.

Știrea inițială: World Central Kitchen, organizație neguvernamentală care oferă hrană palestinienilor strămutați, a anunțat că șapte dintre voluntarii săi, cu cetățenie australiană, britanică, poloneză sau americană, și-au pierdut viața într-un atac aerian efectuat de armata israeliană (IDF) în orașul Deir al-Balah din centrul teritoriului.

Potrivit ONG-ului, cei șapte călătoreau în două vehicule blindate inscripționate cu simbolurile WCK și, în ciuda comunicărilor cu IDF, convoiul a fost lovit când părăsea depozitul situat lângă spitalul al-Aqsa.

Directorul executiv al organizației a  anunțat suspendarea activității și a spus că atacul este împotriva tuturor organizațiilor umanitare care acționează în cele mai îngrozitoare situații, în care hrana este folosită ca armă de război. Acest lucru este de neiertat”. 

Armata israeliană a răspuns că va face o analiză detaliată, la cele mai înalte niveluri, pentru a înțelege circumstanțele “incidentului tragic”, așa cum a fost el descris în comunicarea oficială. Prim-ministrul australian a transmis condoleanțe familiei australianului care și-a pierdut viața și l-a convocat pe ambasadorul israelian, pentru explicații.

Sky News scrie că înaintea atacului, voluntarii au ajutat la descărcarea a o sută de tone de ajutoare umanitare trimise de Uniunea Europeană cu o navă care a plecat, în weekend, din Cipru.

Surse alternative: Reuters, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday