UPDATE. Guvernul israelian a aprobat o serie de măsuri de ajutor umanitar în Gaza, printre care și redeschiderea punctul de trecere Erez, care a fost distrus în atacul Hamas din 7 octombrie. Anunțul a venit la câteva ore după convorbirea telefonică dintre Joe Biden și Benjamin Netanyahu. 

Conform declarației, mai multe ajutoare vor fi permise prin portul Ashdod, care se află la aproximativ 40 km nord de Gaza, iar autoritățile vor permite intrarea camioanelor iordaniene cu ajutoare să treacă prin Kerem Shalom, în sudul Israelului.

Știrea, în forma inițială:

Președintele american, Joe Biden, și prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, au avut o convorbire telefonică în circa 30 de minute, în care Biden a subliniat că situația umanitară din Fâșia Gaza și atacurile asupra lucrătorilor umanitari sunt “inacceptabile”, motiv pentru care este necesară “o încetare imediată a focului pentru a stabiliza și îmbunătăți situația umanitară și pentru a proteja civilii nevinovați”. El l-a îndemnat pe Netanyahu “să-și împuternicească negociatorii să încheie, fără întârziere, un acord pentru aducerea ostaticilor acasă”.

Biden a cerut Israelului “să anunțe și să pună în aplicare o serie de pași specifici, concreți și măsurabili pentru a aborda daunele civile, suferința umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari”. În acest context, el a evidenția că politica americană în ceea ce privește Fâșia Gaza va depinde de modul în care Israel va aplica pașii.

Declarațiile președintelui american marchează o schimbare bruscă de ton și, în premieră, condiționarea sprijinului acordate de SUA Israelului, observă Reuters.

Cei doi au discutat și despre amenințările venite din partea Iranului, iar cu privire la această situație Biden l-a asigurat pe Netanyahu că SUA sprijină ferm Israelul. Discuția dintre cei doi a venit la două zile după ce șapte voluntari din SUA, Marea Britanie și Polonia, dintr-un ONG care distribuia alimente palestinienilor, au fost uciși într-un atac aerian israelian. 

În urmă cu zece zile, Consiliul de Securitate al ONU a votat o rezoluție obligatorie de încetare a focului în Fâșia Gaza, concomitent cu eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de Hamas.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday