Niciunul din cei cinci membri permanenți (puterile nucleare – SUA, Rusia, China, Franța și UK) nu și-au mai exercitat de această dată dreptul de veto, astfel că rezoluția  pentru încetarea luptelor între Israel și Hamas, dar și pentru eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor a fost adoptată. În total, 14 din cei 15 membri ai Consiliului au votat pentru, iar SUA s-au abținut.

Rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU sunt obligatorii și trebuie aplicate. În cazul în care părțile nu se supun, organismul Națiunilor Unite poate decide măsuri prin care să le determine să facă acest lucru, de la impunerea unor sancțiuni și, în cele mai severe cazuri, la trimiterea de trupe pentru restabilirea păcii.

O rezoluție propusă de SUA, săptămâna trecută, a fost blocată de Rusia și de China. Astăzi, a fost votat un proiect depus de cei zece membri nepermanenți. Anterior, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a amenințat că va anula călătoria unei delegații oficiale la Washington, în cazul în care SUA nu se vor folosi de dreptul de veto pentru a bloca și rezoluția de acum.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Foto: un.org/en

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday