Egisto Ott, un fost angajat al defunctului Birou Federal pentru Protecția Constituției și Contraterorism (BVT), a fost arestat vineri împreună cu o altă persoană, conform unui purtător de cuvânt al procuraturii din Viena. 

Procuratura nu a oferit detalii legate de natura acuzațiilor de spionaj împotriva lui Ott, ci doar a precizat că se referă la abuz în serviciu în detrimentul Austriei. 

Potrivit revistei germane “Der Spiegel”, Ott  și un alt fost oficial austriac sunt suspectați că i-au trimis informații sensibile lui Jan Marsalek, fost membru al consiliului de administrație al companiei germane de plăți Wirecard, care a falimentat în 2020. 

Marsalek, austriac, este căutat de poliția germană pentru fraudă. Potrivit unei investigații a Wall Street Journal publicată în decembrie, acesta a fost spion al Rusiei timp de un deceniu. Pe baza unor declarații de la diverși oficiali, obținute sub protecția anonimatului, publicația a scris că Marsalek s-a folosit de Wirecard pentru a finanța operațiuni secrete rusești. Cât timp a fost la conducerea companiei, el a făcut peste 60 de călătorii în Rusia și s-a folosit de șase pașapoarte austriece, toate cu identități diferite. 

Sursă: Reuters 

Foto: Dgarretson | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday