Jan Marsalek, directorul operațional al Wirecard și unul dintre cei mai căutați oameni din lume, este suspectat de către serviciile de informații și securitate occidentale că, timp de un deceniu, a fost agent rus sub acoperire, potrivit The Wall Street Journal, care citează surse oficiale.

În rolul său de director, Marsalek a supravegheat tranzacții în valoare de până la 140 de miliarde de dolari pe an, în numele a mii de companii. O vreme a locuit într-un conac din München pe care l-a închiriat cu 38.000 de dolari pe lună și a străbătut lumea cu avioane private. În timpul aflat la conducerea companiei, Marsalek a făcut peste 60 de călătorii în Rusia folosindu-se de șase pașapoarte austriece, sub diferite identități.

Potrivit WSJ, după ce Wirecard a avut pierderi în valoare de două miliarde de dolari în 2020, Marsalek s-a îmbarcat într-un zbor privat către Austria, de unde a ajuns în Moscova, și a obținut un pașaport rusesc sub un nume fals. Tot în același an, compania a intrat în insolvență, după ce a declarat că nu a putut localiza 1,9 miliarde de euro în numerar pe care i-a raportat în bilanț. Procurorii susțin că miliarde de dolari din fondurile investitorilor au fost deturnate prin activități fictive și tranzacții supraevaluate, iar directorul general al companiei, Markus Braun, a fost acuzat de fraudarea investitorilor și de alte infracțiuni. Totuși, în urma unor investigații internaționale, s-a descoperit că Marsalek a furat suma de la investitori și s-a folosit de funcția sa pentru a ajuta în mod ilegal agențiile de spionaj rusești să transfere bani pentru a finanța operațiuni secrete în întreaga lume. De asemenea, acesta a oferit asistență organizației de mercenari Wagner, condusă la acea vreme de Evgheni Prigojin.

Compania Wirecard a început prin a procesa plăți pentru site-urile de pornografie. În “perioada sa de glorie”, compania susținea că procesa tranzacții de 140 de miliarde de dolari pe an în numele a 250 de milioane de firme, ceea ce o făcea rivală pentru companii precum Square și PayPal Holdings. La scurt timp, a fost evaluată la o valoare mai mare decât orice bancă germană. Potrivit unor persoane familiarizate cu Marsalek, acesta era “obsedat de lumea spionajului, lăsând adesea să se înțeleagă faptul că avea legături cu anumiți ofițeri, afirmații pe care mulți le-au respins ca fiind doar vorbe goale”. De asemenea, acesta avea o statuetă a lui Vladimir Putin pe biroul său.

Procurorii britanici spun că, între 2020 și 2023, Marsalek a condus o rețea, împreună cu cinci bulgari stabiliți în Marea Britanie, care ar fi spionat pentru Rusia, îndrumându-i să adune informații despre anumite persoane, cu scopul de a ajuta Kremlinul să le răpească. Oficialii spun că Marsalek a fost folosit de serviciile de informații rusești ca intermediar pentru a menține o distanță între ei și rețeaua de spionaj în timp ce aceasta viza persoane din întreaga Europă. Oficialii serviciilor de informații occidentale spun, de asemenea, că Marsalek a vizitat Dubai unde a lucrat cu un ofițer de informații rus, care a achiziționat arme pentru Moscova. Oficialii sunt de părere că acesta își petrece acum o mare parte din timp în emirate, împreună cu unii dintre asociații săi. Guvernul Emiratelor Arabe Unite, nu a răspuns însă la solicitările de comentarii.

În timp ce conducea Wirecard, Marsalek a ajutat GRU, agenția de informații militare a Rusiei, și SVR, principala organizație de spionaj, să plătească ofițeri de informații și informatori și să direcționeze bani în zonele de conflict din Orientul Mijlociu și Africa. De asemenea, se crede că Marsalek colecta informații despre alți clienții germani ai Wirecard din München, în special despre principala agenție de informații germană BND și despre Biroul Federal de Criminalistică, echivalentul german al FBI-ului.

Născut în Austria, Jan Marsalek s-a folosit de serviciile Wirecard pentru a finanța operațiuni secrete rusești, pentru a plăti informatori sau contractori militari și pentru a finanța proiecte clasificate, cum ar fi achizițiile de arme. 

Articolul integral la WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday