În Ucraina, a avut loc o reuniune a Statului Major al Forțelor Armate, pe temele protejării instalațiilor energetice împotriva atacurilor rusești și refacerea stocurilor necesare pentru apărarea antiaeriană. La finalul ședinței, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Armata Rusă a atacat două hidrocentrale, Kaniv și Dnister, și a sugerat că Rusia dorește “să repete dezastrul ecologic din regiunea Herson”, cu referire la distrugerea barajului Nova Kakhovka de pe râul Nipru, la începutul verii trecute.

Pentru că uzina Dnister se află la circa 25 de kilometri de cel mai apropiat post de frontieră cu Republica Moldova, Zelenski a afirmat că “acum, nu doar Ucraina, ci și Republica Moldova este amenințată. Apa nu se va opri la frontieră și nici războiul Rusiei nu se va opri, dacă nu-l vom opri în Ucraina, împreună și la timp”. Oficialul nu a dat detalii despre pagubele înregistrate la cele două hidrocentrale.

Președintele a subliniat importanța consolidării apărării Ucrainei și, în special, refacerea cât mai rapidă a stocurilor pentru apărarea antiaeriană, care “necesită un răspuns cât mai prompt al partenerilor”. Zelenski a mai adăugat: “Provocările sunt foarte serioase. Teroriștii ruși au lovit din nou sectorul energetic ucrainean. Prim-ministrul, ministrul Energiei și președinții consiliilor de administrație ale Ukrenergo și Naftogaz au raportat despre pagubele și lucrările de restaurare. Aceștia au discutat despre cele mai eficiente modalități de protecție fizică și despre implementarea acestora la alte instalații”

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a informat, vineri dimineață, că autoritățile ucrainene au confirmat că trei rachete au fost lansate asupra orașului Novodnestrovsk, unde se află uzina Dnister. Autoritatea moldovenească a infirmat că rachete rusești au survolat spațiul aerian al țării.

Surse alternative: Pravda.ua, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday