ISW explică în analiza sa zilnică faptul că distrugerea barajului Nova Kakhovka schimbă în mod semnificativ geografia și topografia sectorului de front din Herson, în sudul Ucrainei. Inundațiile perturbă puternic pozițiile defensive pregătite de ruși pe malul estic (stâng) al Niprului, afectând în special pozițiile rusești Hola Prystan și Oleshky.

Rușii au folosit până acum aceste poziții pentru a bombarda orașul Herson și alte localități din apropiere. Conform ucrainenilor, Armata Rusă și-a mutat personalul și echipamentele militare la aproximativ 5 – 15 km de zona inundabilă. Cantitatea de echipamente grele rusești pierdute în primele 24 de ore de inundații este neclară.

Mai multe localități din împrejurimi sunt aproape în întregime inundate, nivelul apei ajungând la înălțimea unei clădiri cu un etaj în unele zone. Cel puțin 30 de așezări sunt parțial sau complet inundate, dintre care 19 sunt situate pe teritoriul controlat de Ucraina și restul pe teritoriile ocupate de Rusia. Surse rusești susțin că apa a început să se retragă în Nova Kakhovka și a scăzut cu 30 cm, iar nivelul apei a scăzut cu trei metri în unele zone, însă aceste informații nu pot fi confirmate din alte surse momentan.

Inundația a distrus, de asemenea, câmpurile de mine rusești, iar Crucea Roșie atrage atenția că aceste mine au început să plutească și să reprezinte un pericol direct la adresa civililor și a echipelor de salvare trimise în zonă.

Un bilanț inițial indică trei decese confirmate în urma inundațiilor, însă numeroase persoane sunt date dispărute, iar operațiunile de salvare sunt abia la început. De altfel, președintele ucrainean a criticat ONU și Crucea Roșie că nu au intervenit mai rapid în urma inundațiilor, declarându-se “șocat de eșecul acestora de a oferi ajutor”. Totodată, Zelenski a lansat un apel la comunitatea internațională pentru a sprijini Ucraina în urma dezastrului.

Surse: ISW, BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday