SUA și Japonia susțin adoptarea unei rezoluții de către Consiliului de Securitate al ONU prin care statele să se angajeze să nu plaseze sau să dezvolte arme nucleare în spațiu. Ambasadorul SUA la ONU a declarat că ”orice plasare de arme nucleare pe orbita din jurul Pământului ar fi fără precedent, periculoasă și inacceptabilă”.

Ministrul de externe al Japoniei, care a prezidat ședința consiliului, a adăugat că, chiar și în timpul Războiului Rece, țările au convenit să se asigure că spațiul cosmic rămâne “pașnic”, iar acea interdicție de a plasa pe orbită orice arme de distrugere în masă trebuie menținută și astăzi.

Secretarul general al ONU consideră că ”tensiunile geopolitice și neîncrederea au escaladat riscul unui război nuclear până la cel mai înalt nivel din ultimele decenii”. Guterres a adăugat că filmul Oppenheimer, despre Robert Oppenheimer, coordonatorul proiectului american care a dezvoltat bomba atomică, ”a adus realitatea dură a apocalipsei nucleare la viață pentru milioane de oameni din întreaga lume”. ”Umanitatea nu poate supraviețui unei continuări a lui Oppenheimer”, a spus șeful ONU.

SUA forțează adoptarea rezoluției, la o lună după ce Casa Albă a confirmat că Rusia a dezvoltat o ”capabilitate anti-satelit”, deși această armă nu este încă operațională. Ulterior, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova nu are intenția de a desfășura arme nucleare în spațiu și a susținut că țara a dezvoltat doar capacități similare cu cele ale SUA.

În acest moment, există un tratat ratificat de 114 țări, inclusiv SUA și Rusia, care interzice desfășurarea ”armelor nucleare sau a oricăror alte tipuri de arme de distrugere în masă” pe orbită sau plasarea armelor în spațiul cosmic în orice alt mod. Ambasadorul SUA la ONU vrea ca toate părțile semnatare să se angajeze să respecte interdicția privind armele nucleare și “să îndemnăm toate statele membre care nu sunt încă parte a tratatului să adere la el fără întârziere”.

Adjunctul ambasadorul Rusiei la ONU a catalogat rezoluția propusă de SUA și Japonia drept “încă o cascadorie de propagandă a Washingtonului”, “foarte politizată” și “ruptă de realitate”.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday