The Wall Street Journal citează oficiali americani, care spun că SUA au folosit canale diplomatice pentru a transmite un avertisment discret Moscovei, după ce membrii Congresului american au fost informați, săptămâna trecută, că serviciile americane de informații au aflat că Rusia se pregătește să trimită în spațiu o armă nucleară capabilă să perturbe grav activitatea sateliților americani.

Ulterior, Casa Albă a confirmat că Rusia urmărește o “capacitate antisatelit”, dar fără a oferi detalii și fără a confirma că este vorba, într-adevăr de o armă nucleară.

Potrivit WSJ, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, a vorbit direct cu Iuri Ușakov, un consilier pentru politică externă al președintelui rus, Vladimir Putin, acesta fiind un canal de comunicare între SUA și Rusia folosit de mai multe ori de la invadarea Ucrainei, inclusiv pentru a transmite un avertisment ferm al SUA împotriva folosirii armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a acuzat, săptămâna trecută, SUA că inventează preocupări legate de armele spațiale rusești pentru a determina Congresul să voteze ajutorul militar pentru Ucraina.

Datânt din 1967, Tratatul pentru spațiul cosmic interzice desfășurarea armelor nucleare sau a armelor de distrugere în masă în afara atmosferei terestre.

Sursa: WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday