Vladimir Putin a primit un nou mandat de șase ani ca președinte al Rusiei, al cincilea. Dacă îl va duce până la final, va depăși 30 de ani în fruntea Federației Ruse (inclusiv ca prim-ministru). El a obținut 87% din voturi, dar scrutinul din Rusia nu este recunoscut de Occident ca fiind alegeri libere.

Într-o conferință de presă, după închiderea urnelor, dictatorul rus a spus că în timpul noului său mandat prezidențial “va rezolva războiul împotriva Ucrainei și va întări forțele armate”. Despre formațiunile de voluntari ruși care au intrat din Ucraina în ultima săptămână, el a spus că “sunt folosiți (nr- de ucraineni) pe post de carne de tun la granița de stat dintre cele două țări”, susținând că din 1.500 de voluntari, ar fi murit deja aproximativ 800 de oameni.

Întrebat de reporterul Reuters despre declarațiile lui Macron privind trimiterea de trupe NATO în Ucraina (nr – pe frontierele externe, pentru a permite soldaților ucraineni să lupte cu rușii) și despre riscurile unui conflict direct între Rusia și NATO, Putin a spus: “Este clar pentru toată lumea că acesta va fi un pas către un al treilea război mondial la scară largă. Cred că aproape nimeni nu este interesat de asta”. El a adăugat, totuși, că personalul militar al NATO este deja prezent în Ucraina, spunând că Rusia a interceptat convorbiri în engleză și franceză pe câmpul de luptă.

Putin a mai spus că Rusia “este în favoarea discuțiilor de pace, dar nu putem face pace doar pentru că inamicul rămâne fără muniții”. El a vorbit de “un cordon sanitar” pe teritoriul Ucrainei, astfel încât atacurile acesteia să nu-i mai afecteze pe cetățenii ruși.

Știrea, în forma inițială:

Tass relatează că actualul președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin, va ocupa primul loc la alegerile prezidențiale. Va obține 87% din voturi, conform sondajului efectuat la ieșirea de la urne de Centrul All-Rusian pentru Studiul Opiniei Publice. La Moscova, Vladimir Putin a câștigat cu 89,1%, a raportat Comisia Electorală a orașului.

Locul doi va fi ocupat de candidatul Partidului Comunist – Nikolai Karitonov (4,6%), pe locul trei se va clasa Vladislav Davankov de la Noul Popor (4,2%), iar pe ultimul loc liderul partidului LDPR – Leonid Slutsky (3%). Puțin peste 1% din buletine de vot vor fi invalidate.

Cele trei zile de vot au fost marcate de incidentele izolate la secțiile de votare. Câțiva oameni au încercat, prin diverse mijloace, să distrugă buletinele de vot, au aruncat cu cocktailuri Molotov în secțiile de votare, au incendiat urne și au strigat sloganuri pro-ucrainene. Zeci de persoane au fost reținute.

Reamintim că azi la prânz, mii de persoane au participat la protestul “Prânz împotriva lui Putin”, un gest simbolic față de inițiativa apropiaților lui Alexei Navalnîi. S-au format cozi la secțiile de votare din Rusia și din mai multe țări.

Sursă: Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday