Oficiali ruși au anunțat că cel puțin opt persoane au fost reținute pentru vandalism la secțiile de votare, în prima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia. 

Cele mai multe incidente au avut loc la Moscova, Voronej și în regiunea Karaciai-Cerchezia, unde mai multe persoane au turnat vopsea peste buletinele de vot (în cel puțin cinci incidente separate), au incendiat urne și au aruncat cu cocktailuri Molotov în secțiile de votare, a raportat presa de stat. La Sankt Petersburg, o tânără a aruncat un cocktail Molotov în apropierea unei secții de votare, iar focul a fost ulterior stins, transmit autoritățile. 

Rusia și-a instalat, de asemenea, secții de votare în zonele ocupate din Ucraina. La Skadovsk, un mic oraș ucrainean, oficiali numiți de Rusia au declarat că un dispozitiv improvizat a explodat într-o pubelă de gunoi din fața unei secții de votare. Potrivit unor videoclipuri postate pe Telegram, unele dintre persoanele care au vandalizat urnele de vot ar fi strigat sloganuri pro-ucrainene.

Șeful unui grup independent de monitorizare a voturilor spune că alegerile prezidențiale din Rusia sunt cele mai puțin transparente din istoria țării, iar introducerea votului electronic reprezintă o preocupare deosebită, deoarece este deschis manipulării și rezultatele sunt imposibil de verificat. Șase surse au declarat pentru Reuters că managerii companiilor și organizațiilor de stat exercitau presiuni asupra personalului pentru a vota și cereau dovezi în acest sens.

Presa de stat a transmis că, până în această seară, prezența la vot a fost de 23%. Deși scrutinul va dura trei zile (până duminică), rezultatul este unul previzibil, deoarece, având în vedere excluderea a sute de candidați de la alegeri, nu există aproape nicio îndoială că Putin va obține un nou mandat de șase ani la președinție.

Iulia Navalnîi, văduva lui Aleksei Navalnîi – cel mai vocal critic al lui Putin, a făcut apel la opozanții Kremlinului să se prezinte în masă la secțiile de votare, duminică după-amiază, pentru a protesta împotriva alegerilor. De asemenea, a îndemnat Occidentul să nu recunoască cel de-al cincilea mandat de președinte al lui Vladimir Putin.

Referitor la atacurile din Kursk și Belgorod, Putin a transmis în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate, că prin atacurile asupra regiunilor de frontieră, Kievul încearcă să perturbe alegerile din Rusia și să distragă atenția de la propriile probleme.

Surse alternative: BBC, Reuters, Tass

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday