La câteva zile după ce Rusia a bruiat, din Kaliningrad, sistemul de navigație al aeronavei RAF în care se afla Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării, care se întorcea de la exercițiul NATO din Polonia, autoritățile din UK au recunoscut că acesta a fost forțat de împrejurări să anuleze o călătorie în orașul-port ucrainean Odesa de la începutului lui martie, după ce Rusia a aflat unde se află.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: “Într-o călătorie recentă în Ucraina, secretarul apărării nu a făcut o vizită planificată la Odesa, din motive de securitate“.

Domnul Shapps a călătorit cu un tren de noapte din Polonia până în Ucraina, însoțit de șeful armatei britanice Tony Radakin. Scopul călătoriei era o întâlnire cu Volodimir Zelenski și cu membri de rang înalt ai administrației prezidențiale ucrainene. Dar, după ce a sosit la Kiev pe 7 martie, călătoria echipei britanice către Odesa a fost anulată brusc în ultimul moment, din cauza temerilor legate de siguranță.

În urmă cu o zi înaintea vizitei planificate a delegației britanice, rușii au atacat cu rachete Odesa, în timp ce președintele ucrainean și premierul grec se aflau în orașul-port. O rachetă rusă a explodat în apropiere de coloana oficială a lui Zelenski. Deși niciun lider nu a fost rănit, cinci persoane au fost ucise în urma atacului, au transmis autoritățile ucrainene.

Potrivit relatărilor unui reporter al Sunday Times, care însoțea delegația britanică, decizia anulării vizitei a fost luată după ce o actualizare a informațiilor a dezvăluit cunoștințele Kremlinului despre planurile de călătorie. Atacul cu rachete din ziua precedentă a ridicat nivelul de amenințare la adresa siguranței lui Shapps de la substanțial la critic.

Vineri, cel puțin 20 de persoane au fost ucise și peste 70 rănite, într-un atac al rușilor cu rachete Iksander-M asupra Odesei. Autoritățile ucrainene au precizat că a fost cel mai mortal atac din istoria recentă a orașului.

Surse alternative: BBC, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday