UPDATE, ora 17.00. În declarația prin care și-a anunțat suspendarea campaniei electorale, Nikki Haley a criticat în mod explicit “retragerea SUA de pe scena internațională”, despre care spune că “a dat foc lumii în care trăim”.

“Sprijinul pentru Ucraina, Irsael și Taiwan este acum o acțiune de înaltă moralitate. Ca americani, trebuie să ne susținem aliații, trebuie să evităm să fim divizați în astfel de probleme. (…) Îl felicit pe Donald Trump și îi doresc numai bine, lui și oricui va fi președinte al SUA. Sunt și rămân un republican conservator și am sprijinit întotdeauna candidatul republican. Dar Margaret Thatcer spunea să nu mergi cu turma. Este acum datoria lui Donald  Trump să câștige suportul celor care nu l-au susținut deja în această cursă internă și sper să realizeze asta”, a spus doamna Haley, evitând să anunțe susținerea candidatului republican, așa cum se obișnuiește în cursa internă.

UPDATE, ora 14:45. După publicarea rezultatelor din statele care au votat, marți, WSJ a scris că doamna Nikki Haley se va retrage din cursa internă a republicanilor, însă nu este clar dacă va anunța că-l susține pe Trump.

În sistemul electoral din SUA, alegătorii din fiecare partid își desemnează candidatul la președinție fie printr-un vot în alegerile primare, fie în adunări (caucusuri), iar apoi acesta este validat în timpul convențiilor naționale desfășurate în vară. În cursa internă republicană, fosta ambasadoare a SUA la ONU a câștigat doar în statul Vermont și în Washington, D.C. În schimb, adversarul său din Partidul Republican s-a impus deja în peste 20 de state, astfel că ea nu mai avea șanse reale de a obține nominalizarea.

Doamna Haley rămăsese ultima contracandidată a lui Trump în cursa internă republicană, după retragerea lui Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida, la sfârșitul lunii ianuarie. Atunci, DeSantis a precizat că-l va susține pe fostul președinte. În urma anunțului de astăzi, Donald Trump îl va înfrunta pe Joe Biden, candidatul Partidului Democrat. Alegerile prezidențiale americane vor avea loc pe 5 noiembrie.

Știrea în formă inițială. În Partidul Republican, Donald Trump a primit 70-80% din voturile colegilor săi, în cele mai multe state, iar candidatura sa la președinție pare de acum certă. Încă nu sunt disponibile rezultatele din Utah și Alaska, dar proiecțiile televiziunilor americane arată că și aceste state vor fi câștigate de Trump, care are deja peste 900 de delegați din cei 1215 necesari.

Într-un discurs susținut de la reședința sa din Mar-a-Lago (Florida), Donald Trump a ignorat-o pe doamna Nikki Haley, concentrându-se pe tema imigrației, care pare a fi principalul său subiect de campanie pentru prezidențialele din toamnă.

Cu doar două teritorii câștigate (Vermont și, anterior, Washington DC, care nu este un stat oficial) din aproape jumătate care au votat deja, Haley nu mai are șanse de a obține nominalizarea republicană. Ea nu a avut încă o reacție, iar unii analiști nu exclud posibilitatea de a avea o candidatură independentă pentru prezidențiale.

La rândul său, Biden a câștigat alegerile primare ale Partidului Democrat în 15 din cele 16 state și teritorii care au votat marți, iar repetarea cursei dinte el și Donald Trump pare acum o certitudine: “În urmă cu patru ani, am candidat din cauza amenințării existențiale pe care Donald Trump o reprezenta pentru o Americă în care noi toți credem. Trump este acum concentrat pe răzbunare, iar nu pe binele poporul american. Este hotărât să ne distrugă democrația”, a spus Biden.

Super Marțea alegerilor primare americane (Super Tuesday) este considerată cea mai importantă zi pentru nominalizarea candidaților în interiorul celor două mari partide politice, pentru că se votează simultan în 16 state. Ca urmare, după Super Tuesday devine destul de clar care vor fi candidații pentru alegerile prezidențiale. 

Surse: CNN, The Guardian 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday