“Progresul este bun, iar pacientul pare să se fi recuperat complet, cu efecte neuronale de care suntem conștienți. Pacientul este capabil să mute un mouse pe ecran doar cu gândul”, a declarat Elon Musk într-un eveniment live pe platforma X. Fondatorul Neuralink a adăugat că următorul pas este obținerea unui număr cât mai mare de click-uri ale mouse-ului. 

Implantul a avut loc luna trecută, după ce compania a primit aprobarea pentru testarea pe oameni în septembrie. Cipul de mici dimensiuni a fost implantat în creierul pacientului, într-o regiune care controlează intenția individului de a mișca un obiect. Deși Elon Musk nu a oferit prea multe detalii despre procedură, cel mai probabil pacientul suferă de paralizie la nivelul membrelor, deoarece anul trecut, compania căuta o persoană care suferă de tetraplegie, o afecțiune care constă în paralizia parțială sau totală (în funcție de stadiul bolii) la nivelul membrelor și, uneori, a gâtului, a umerilor sau chiar a mușchilor capului, din cauza deteriorării măduvei sau a creierului. 

Musk intenționează ca, prin intermediul cipurilor Neuralink, să trateze afecțiuni precum obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia. Acesta a declarat anterior că scopul cipului cerebral este de a permite pacienților cu dizabilități grave, așa cum avea cercetătorul Stephen Hawking, “să vorbească mai repede decât se vorbește la o licitație”. Neuralink, care s-a confruntat în repetate rânduri cu solicitări de control în ceea ce privește protocoalele sale de siguranță, a fost evaluată în urmă cu peste șase luni la 5 miliarde de dolari.

Surse alternative: Sky News, Reuters

Foto: Neuralink

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday