Miliardarul american a scris pe platforma X că intervenția medicală a avut loc duminică, pacientul se recuperează bine, iar primele teste sugerează că operația a avut succes. Musk nu a dezvăluit detalii cu privire la pacient, dar, în luna septembrie, când Neuralink a anunțat că recrutează participanți la studiu, după ce a primit aprobarea legală de a face astfel de teste pe oameni, căuta o persoană care suferă de tetraplegie, o afecțiune care constă în paralizia parțială sau totală (în funcție de stadiul bolii) la nivelul membrelor și, uneori, a gâtului, a umerilor sau chiar a mușchilor capului, din cauza deteriorării măduvei sau a creierului. 

Potrivit postării, foarte scurte, a lui Musk, rezultatele inițiale indică faptul că cipul “a detectat vârfurile de neuroni”, ceea ce sugerează că dispozitivul Neuralink are rostul de a încerca retransmiterea semnalelor neuronale de la creierul pacientului către mușchii acestuia, prin activarea legăturii neuronale.

Cercetători, citați de WSJ, preferă să nu se pronunțe sau să speculeze foarte mult, atâta timp cât Neuralink nu a furnizat încă informații detaliate cu privire la siguranța și eficacitatea procedurii, necesare pentru evaluarea succesului implantului.

Intervenția medicală implică introducerea unui cip de mici dimensiuni pe creierul pacientului. Acestui cip îi sunt atașați zeci de electrozi minusculi, care sunt atașați creierului și care transmit semnalele electrice de la și către neuroni. 

Neuralink a fost fondată în 2016 și intenționează să dezvolte un cip care să permită pacienților să controleze un smartphone sau un computer prin activitatea cerebrală. În urmă cu trei ani, Neuralink, a prezentat un videoclip în care o maimuță controlează jocuri video simple, cu ajutorul minții, printr-un cip implantat în creierul acesteia.

Neuralink concurează cu alte câteva companii pe această piață. Dintre acestea, Synchron, principalul rival al companiei lui Elon Musk, a dezvoltat un dispozitiv asemănător unui stent pe care l-a implantat în interiorul venei cerebrale. O altă companie, Blackrock Neurotech, a dezvoltat un dispozitiv, care a fost deja implantat mai multor pacienți, și despre care spune că i-a ajutat să poată mănânca, să trimită e-mail-uri și să opereze brațe robotizate.

Sursă alternativă: WSJ

Foto: Rafael Henrique | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday