Miniștrii Apărării NATO s-au întâlnit joi pentru a aborda descurajarea și apărarea Alianței, precum și sprijinul acordat Ucrainei. Adresându-se presei la sfârșitul reuniunii, secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat “progresul istoric” privind creșterea investițiilor în apărare. “Până la sfârșitul anului 2024, aliații europeni și Canada vor adăuga peste 600 de miliarde de dolari la Apărare (…) Am discutat, de asemenea, despre creșterea producției de muniție. Pentru a ne umple stocurile și a continua să sprijinim Ucraina, trebuie să trecem de la ritmul lent al timpului de pace la producția de ritm ridicat, cerută de conflict. În ultimele luni, NATO a convenit contracte în valoare de zece miliarde de dolari“, a declarat Stoltenberg.

De asemenea, aliații plănuiesc să furnizeze Ucrainei un milion de drone în acest an, a precizat Stoltenberg, în urma reuniunii Consiliului NATO-Ucraina: “Un grup de aliați vor livra Ucrainei un milion de drone. Împreună, aliații NATO reprezintă 99% din tot ajutorul militar acordat Ucrainei. Și angajamentul nostru continuu este esențial pentru păstrarea libertății Ucrainei. De la invazia Rusiei, SUA au oferit Ucrainei aproximativ 75 de miliarde de dolari în ajutor militar, financiar și umanitar. Alți aliați și parteneri NATO au oferit peste 100 de miliarde de dolari“.

Oficialii ucraineni au subliniat în mod repetat importanța sistemelor fără pilot în războiul din Rusia. Kievul a transmis la începutul acestei săptămâni că va produce anul acesta mii de drone kamikaze, cu rază de acțiune de până la 1.000 de km, capabile să lovească Moscova și Sankt Petersburg.  Ministrul Apărării din Marea Britanie, Grant Shapps, a anunțat pe 15 februarie că Londra se alătură Letoniei pentru a conduce o “coaliție de drone” care coordonează aprovizionarea pentru Ucraina. Tot în februarie, Zelenski a semnat un decret pentru a crea o nouă filială a Forțelor Armate ale Ucrainei, dedicată în mod special vehiculelor fără pilot.

La reuniunea de azi s-a decis și înființarea unui nou centru comun de analiză, instruire și educație NATO-Ucraina în Bydgoszcz, Polonia, pentru antrenarea forțelor ucrainene.

Ieri, un oficial de rang înalt din cadrul NATO le-a declarat reporterilor ucraineni că “probabil că nu vor exista schimbări majore în războiul din acest an, deoarece atât Ucraina, cât și Rusia se confruntă cu probleme ale forțelor mobilizate. Indiferent de situația tactică, pare puțin probabil ca Rusia să poată lansa o operațiune ofensivă semnificativă în primăvară“. Oficialul consideră că, pentru a sprijini o ofensivă serioasă, Rusia ar trebui să lanseze un efort masiv de mobilizare, dar Putin nu dorește să facă acest lucru în perioada premergătoare alegerilor.

Surse alternative: NATO, Kyiv Independent, Pravda.ua

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday