Un raport întocmit de un grup de experți ONU, cu misiunea de a monitoriza implementarea sancțiunilor, dezvăluie că Phenianul a obținut trei miliarde de dolari în urma a 58 de presupuse atacuri cibernetice asupra unor companii din domeniul criptomonedelor, desfășurate în ultimii șapte ani. Potrivit grupului, banii sunt folosiți pentru a susține dezvoltarea de arme de distrugere în masă. 

Documentul mai arată că, deși ultimul test nuclear cunoscut a avut loc în 2017, Coreea de Nord a continuat să producă materiale nucleare fisionabile, să lanseze rachete balistice, a plasat un satelit pe orbită și a adăugat “un submarin nuclear tactic de atac” în arsenalul său. Raportul urmează să fie făcut public în următoarele săptămâni, însă a fost obținut de jurnaliștii agenției Reuters. Misiunea Coreei de Nord la ONU nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

The Guardian amintește că ONU, prin Consiliul de Securitate, a interzis guvernului nord-coreean să efectueze teste nucleare și să lanseze rachete balistice. De altfel, țara se află sub sancțiuni de 18 ani, măsuri luate de comunitatea internațională pentru a încerca să taie sursele de finanțare ale țării pentru programul de arme de distrugere în masă. În raportul grupului de experți, se arată că este puțin probabil ca Consiliul să adopte noi sancțiuni, întrucât se află în impas pe această temă de mai mulți ani. Rusia și China, doi dintre cei cinci membri permanenți, promovează relaxarea interdicțiilor, pentru ca Phenianul să se întoarcă la masa negocierilor.

De asemenea, sunt investigate rapoartele din partea altor state cu privire la livrările de arme convenționale și muniții de către Coreea de Nord. La începutul anului, SUA au acuzat autoritățile de la Phenian că au furnizat armament Rusiei, care a fost folosit în războiul din Ucraina, fapt negat atât de nord-coreeni, cât și de ruși.

Sursa: The Guardian

Sursa Foto: Techa Tungateja / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday