În acest dosar penal, fostul președinte Trump a devenit cetățeanul Trump, și beneficiază de drepturi ca orice alt inculpat penal. Orice imunitate executivă care l-ar fi protejat în timp era președinte nu îl mai protejează împotriva acestei urmăriri penale”, a decis o instanță federală din Washington DC.

Astfel, curtea federală a menținut astăzi decizia unei instanțe tot din Washington, de la începutul lunii decembrie 2023, care a decis că Donald Trump nu beneficiază de imunitate prezidențială și poate fi cercetat în procesul civil privind insurecția de la Capitoliu.

Decizia reprezintă un eșec pentru Donald Trump, care de ani de zile a invocat imunitatea prezidențială în procesele în care este implicat. Totuși, este de așteptat ca fostul președinte să facă recurs împotriva deciziei, ceea ce înseamnă că speța ar putea ajunge în cele din urmă la Curtea Supremă, acolo unde conservatorii dețin o majoritate confortabilă.

Donald Trump este acuzat că a conspirat pentru a răsturna victoria lui Joe Biden în alegerile din 2020 și că a comis fraudă pentru a rămâne în funcție. Procesul în acest caz a fost inițial programat să înceapă pe 4 martie, dar a fost amânat în așteptarea unei hotărâri cu privire la cererea privind imunitatea. Astfel, în cazul în care Donald Trump va face apel la Curtea Supremă, lucru foarte probabil, procesul ar putea fi amânat cu săptămâni, dacă nu luni.

Surse: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday