Doi ofițeri de poliție  de la Capitoliu și mai mulți parlamentari democrați l-au dat în judecată pe Trump în 2021, pentru instigare la violență pe 6 ianuarie 2021, în baza unei legi veche de aproximativ 150 de ani, care interzice folosirea forței, amenințările sau intimidarea pentru a împiedica oficialii guvernamentali să-și îndeplinească atribuțiile.

Președinții SUA au imunitate în procese civile numai pentru acțiuni oficiale, iar completul format din trei judecători a constatat că Trump acționa “în calitatea sa personală de candidat la președinție” atunci când și-a îndemnat susținătorii să mărșăluiască la Capitoliu. Decizia unanimă a curți federale de apel din Washington oferă o perspectivă asupra modului în care instanța ar putea să privească argumentul lui Donald Trump potrivit căruia imunitatea prezidențială îl protejează și nu poate fi tras la răspundere pentru eforturile sale de a răsturna rezultatele alegerile din 2020.

Trump și avocații săi au susținut că acesta este protejat datorită imunității absolute conferite unui președinte pentru orice acțiuni care au legătură cu îndatoririle sale oficiale. Conform deciziei Curții Supreme a SUA, președinții pot fi trași la răspundere doar pentru acțiuni persoanele care depășesc “perimetrul exterior” al responsabilităților lor.

Curtea de apel în cauză a analizat dacă afirmațiile fostului președinte potrivit căruia “alegerile au fost trucate” și faptul că le-a cerut susținătorilor săi să meargă la Capitoliu pe data de 6 ianuarie 2021 să “lupte pentru această nedreptate” depășește această limită. La o audiere de acum aproape un an, judecătorii au dezbătut pe subiectul acesta, mai exact dacă declarațiile lui Donald Trump pot fi interpretate ca un discurs prezidențial protejat de imunitate sau au fost făcute sub impulsul unor “agitații personale”.

În prezent, Trump este favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024.

Surse: CNN, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday