Update. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului European, Charles Michel, pe contul său de Twitter. Oficialul a spus că toți cei 27 de membrii ai Uniunii Europene au convenit să acorde pachetul de ajutor către Ucraina.

Președintele Consiliului European a adăugat că acest lucru asigură un sprijin constant și pe termen lung pentru Ucraina. Pachetul este planificat pentru o perioadă de patru ani, urmând să sufere unele modificări, în cazul în care este necesar.

Acordul vine după negocieri intense purtate de reprezentanții Franței, Italiei și Germaniei cu Viktor Orbán, care până acum s-a opus acordării finanțării.

La scurt timp după anunțul făcut de președintele Consiliului European, președintele Ucrainei a reacționat printr-un mesaj pe contul său de Twitter în care și-a exprimat recunoștința pentru liderii UE. Volodimir Zelenki a subliniat că unanimitatea atinsă pentru această decizie demonstrează unitatea puternică de la nivelul UE.

De asemenea, a spus că sprijinul constant pe care Uniunea Europeană îl acordă Ucrainei, atât economic și financiar pe termen lung cât și militar sunt esențiale pentru țara sa.

Știrea inițială. Liderii UE, nemulțumiți de opoziția lui Viktor Orbán, vor încerca din nou să-l convingă să aprobe astăzi pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro al blocului pentru Ucraina, la summitul Consiliului European. Orbán a fost singurul lider european care a respins ajutorul pentru Kiev la summit-ul din decembrie.

Bruxelles-ul a negociat inclusiv cu oferirea de stimulente financiare și a amenințat cu oprirea finanțărilor către Ungaria. Dar, potrivit Financial Times, “un negociator perspicace, Orbán are o lungă istorie de blocare a deciziilor UE”.

La rândul său, Viktor Orbán a acuzat Bruxelles-ul de șantaj, după ce un document “scurs” către presă arăta intențiile Consiliului de a bloca economia Ungariei, în cazul în care nu aprobă pachetul financiar pentru Ucraina. 

Pachetul financiar propus necesită aprobarea unanimă din partea liderilor UE, inclusiv a Ungariei. Budapesta s-a oferit să împartă finanțarea în tranșe anuale, dar o astfel de propunere i-ar oferi efectiv lui Orbán oportunitatea de a bloca finanțarea UE către Ucraina în fiecare an. Tacticile sale exasperează cancelariile europene, care au luat în considerare inclusiv privarea liderului maghiar de dreptul de veto.

Știrea se actualizează pe parcursul zilei.

Surse alternative: Financial Times, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday