Un document confidențial, redactat de oficiali ai UE și consultat de Financial Times, relevă că Bruxelles a schițat o strategie care arată că Ungaria este vulnerabilă în acest moment, inclusiv din punct de vedere al “deficitului bugetar foarte ridicat, inflației foarte ridicate, monedei slabe și al celui mai ridicat nivel din UE al plăților pentru serviciul datoriei ca proporție a PIB”, iar toate acestea s-ar putea accentua dacă ar fi reduse finanțările externe.

Actul subliniază că, prin limitarea tuturor finanțărilor de la UE, i-ar pune Ungariei în pericol moneda, ar crește costurile la împrumuturi, ar afecta semnificativ încrederea investitorilor, iar, în final, impactul s-ar vedea în creșterea economică a țării. Oficialii europeni cred că toate acestea s-ar întâmpla dacă Viktor Orban își respectă promisiunea de a se opune ajutorului financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, la summitul de joi. 

“În cazul în care nu se va ajunge la un acord la summitul din 1 februarie, ceilalți șefi de stat și de guvern vor declara public că, în lumina comportamentului neconstructiv al premierului ungar, nu își pot imagina că fondurile UE vor fi acordate Budapestei”, se arată în document. Fără finanțarea UE, “piețele financiare și companiile europene și internaționale ar putea fi mai puțin interesate să investească în Ungaria”. Unul dintre economiștii consultați de FT explică faptul că “Aceasta este Europa care îi spune lui Viktor Orban: Ajunge! Poate că tu ai un pistol, dar noi avem un lansator de rachete”.

Ministrul ungar pentru relația cu UE a declarat pentru FT că Budapesta “nu este la curent cu această amenințare financiară, dar, totuși, țara nu cedează presiunilor” și va continua să participe “în mod constructiv” la negocieri. Cu toate acestea, presiunile exercitate asupra Budapestei l-au determinat pe ministru să se declare “deschis la compromisuri”. Subliniază totuși că va fi de acord doar dacă Ungaria ar primi un drept de veto anual asupra plăților. Unele țări UE au refuzat deja această sugestie, deoarece se tem că Orban ar încerca să blocheze planul în fiecare an și să obțină noi concesii.

FT amintește că Bruxelles și-a mai exercitat influența din punct de vedere financiar împotriva statelor membre, cum ar fi în cazul Poloniei și Ungariei din cauza problemelor legate de statul de drept și al Greciei în timpul crizei din Zona Euro. Totuși, subliniază că o strategie care să urmărească în mod explicit subminarea economiei unui stat membru ar reprezenta o piatră de hotar pentru UE.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday