Uciderea celor trei soldați americani și rănirea altor câteva zeci în urma atacului de duminică, desfășurat de militanții susținuți de Iran, generează presiuni politice asupra lui Joe Biden de a lovi direct Iranul. De cealaltă parte, administrația președintelui american a manifestat până în prezent reticență față de extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

Vom răspunde [la acest atac], la momentul și în modul pe care îl alegem noi“, a spus Biden la câteva ore după atac. Potrivit experților, răspunsul la care făcea referire ar putea însemna orice, dar trebuie să țină cont de amploarea represaliilor, care ar putea avea consecințe atât în ​​regiune, cât și SUA, unde a început lunga cursă pentru prezidențiale.

Echipa lui Biden crede că o eventuală acțiunea militară trebuie să fie una puternică. “Aceasta este o escaladare periculoasă. Am încercat să ne asigurăm că acest conflict nu se intensifică. Incidentul de acum îl împinge mult mai aproape de acel punct“, a declarat reprezentantul statului Washington, democratul  Adam Smith, membru al Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanților. Cu toate acestea, printre forumurile de decizie ale americanilor există și o puternică aversiune față de o implicare directă într-un război regional împotriva Iranului. Casa Albă trebuie să ia în considerare și extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.

În plus, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat pentru CNN că administrația încă investighează gruparea responsabilă pentru atac. Iranul a negat orice implicare.

Într-o serie de briefing-uri cu membri de vârf ai echipei naționale de securitate, inclusiv secretarul Apărării Lloyd Austin și consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan, Biden a discutat despre atacuri și potențialele răspunsuri. Șeful Pentagonului a promis că SUA vor lua “toate măsurile necesare” pentru a-și apăra trupele.

Pe măsură ce moartea celor trei soldați americani alimentează temerile legate de un război regional care se extinde ușor dar sigur, oficialii americani au transmis că este nevoie urgent de un acord care ar putea reduce tensiunile.

Analiza integrală la CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday