UPDATE, luni, ora 7.30.

Iranul neagă orice implicare în atacul mortal cu drone asupra bazei americane din Iordania, după ce președintele american Joe Biden a indicat milițiile proiraniene ca fiid responsabile și a promis că “va exista un răspuns”.

Într-o declarație publicată de agenția de presă de stat Irna, misiunea Teheranului la ONU spune că “Iranul nu a avut nicio legătură și nu a avut nimic de-a face cu atacul asupra bazei americane. Există un conflict între forțele americane și grupurile de rezistență din regiune, care răspund reciproc la atacuri”.

UPDATE: Un nou bilanț indică trei morți și 34 de răniți, însă oficialii americani avertizează că cifrele ar putea crește în continuare. Soldații răniți, marea lor majoritate rezerviști care asigurau o bază logistică, sunt în curs de evaluare medicală pentru a verifica dacă aceștia au suferit “leziuni cerebrale”. Drona kamikaze a lovit în apropierea locuințelor avanpostului.

O declarație a unor miliții proiraniene, care se autointitulează Axa Rezistenței, revendică responsabilitatea pentru atac. Acesta este, probabil, cel mai grav incident din ultimii patru ani, în care sunt implicate forțele americane din regiune și poate duce la o escaladare gravă, având în vedere faptul că milițiile resprective sunt înarmate și susținute de Iran.

“Moartea militarilor americani va crește presiunea asupra președintelui Biden pentru a riposta mai puternic, pe măsură ce conflictele cresc în Orientul Mijlociu după atacurile asupra Israelului din 7 octombrie”, consideră NY Times.

Știrea, în formă inițială:

Conform armatei americane, atacul a avut loc noaptea trecută și a vizat un mic avanpost din nord-estul Iordaniei, aproape de granița cu Siria. Este pentru prima dată când trupe americane sunt ucise în Orientul Mijlociu, de la începutul războiului din Gaza.

Nu este clar de ce apărarea aeriană nu a reușit să intercepteze drona, subliniază CNN. Forțele americane de la avanpost ofereau consiliere și asistență pentru Iordania. Până acum, au mai avut loc atacuri asupra bazelor americane din regiune, dar nu au fost raportate victime. “Deși încă strângem datele acestui atac, știm că acesta a fost comis de grupuri militante radicale susținute de Iran care operează în Siria și Irak. Sunt alături de familiile și prietenii celor căzuți la datorie – și americanilor din întreaga țară – pentru a deplânge pierderea acestor războinici în acest atac josnic și complet nedrept. Și nu vă îndoiți – îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili la momentul și în modul în care vom alege noi”, a transmis Joe Biden printr-un comunicat de presă.

Până la această oră, atacul nu a fost revendicat.

Surse: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday