Ministerul Apărării Naționale (MApN) atrage atenția asupra unei știri false, apărute pe contul de X/Twitter Ukraine Front Lines”, care pretinde, în mod fals, că o aeronavă F-16C ar fi decolat sâmbătă, 27 ianuarie, de pe Baza 86 Aeriană din Constanța și ar fi bombardat, la ora 03:22, o grupare de forțe ale Federației Ruse din apropiere de Herson.

“În mod evident, afirmația de mai sus este absurdă nu doar pentru un specialist în aviație, ci și pentru publicul larg. De altfel, o mare parte a utilizatorilor platformei a identificat corect dezinformarea, în comentarii lăsate în subsolul postării”,se arată într-o informare de presă postată pe platforma “Inforadar” a ministerului, care în continuare a prezentat argumentele pentru demontarea știrii false: “Baza 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” este dispusă la Borcea, jud. Călărași, nu la Constanța, iar Forțele Aeriene Române nu au în dotare aeronave F-16 în varianta C, ci aeronave în varianta constructivă A/B, modernizate la standardul MLU 5.2 și MLU 6.5. În plus, în perioada indicată de această așa-zisă <<știre>>, Forțele Aeriene Române nu au executat zboruri cu aeronave F-16”.

La Baza Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” funcționează centrul de instruire pe aeronave F-16, unde se antrenează și piloții ucraineni. Centrul a fost inaugurat pe 13 noiembrie 2023. Amintim că, în trecut, Rusia a amenințat că va ataca baze aeriene din alte țări, dacă acestea vor fi folosite de Armata Ucraineană, pentru lansarea de atacuri aeriene. Știrea falsă ar putea lăsa loc de interpretări tocmai în acest sens. 

Foto/Info: inforadar.mapn.ro/

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday