Astăzi a fost deschis Centrul European de Instruire F-16, la Baza Aeriană ”Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești. La ceremonie au participat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, omologul din Olanda, Kajsa Ollongren, ambasadorii Danemarcei, Olandei și Statelor Unite, precum și reprezentanții companiei Lockheed Martin.

Centrul va fi un hub internațional pentru instruirea piloților și va facilita creșterea interoperabilității dintre aliați. Totodată, va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

Aeronavele de antrenament sunt puse la dispoziție de Forțele Aeriene Olandeze, iar echipele de instructori și de întreținere sunt asigurate de producătorul avioanelor, Lockheed Martin. De altfel, primele cinci aeronave F-16 din Olanda au ajuns în România săptămâna trecută.

De când Rusia a invadat Ucraina, Kievul a cerut, în repetate rânduri, ca țările NATO să-i livreze avioane de luptă, cu ajutorul cărora spune că va avea un avantaj în luptă. În contextul războiului din țara vecină, România și-a intensificat cheltuielile militare, notează Associated Press, în timp ce NATO a desfășurat mai mulți militari pe flancul de est.

Deschiderea centrului are loc la o săptămână după ce SUA au aprobat vânzarea a 54 de tancuri Abrams către Armata Română, în cadrul unei tranzacții de 2,5 miliarde de dolari. În octombrie, Parlamentul României a aprobat începerea procedurii de achiziție a 32 de avioane “invizibile” F-35, care vor costa circa 6,5 miliarde de dolari, fiind cel mai mare contract din istoria Armatei Române.

Sursă alternativă: Associated Press

Foto: Inquam Photos / George Călin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday