O investigație a OCCRP (Proiect de Raportare a Crimei Organizate și Corupției), din cadrul proiectului Schemes al Radio Free Europe a scos la iveală cum camerele de supraveghere chinezești instalate în Ucraina, printre care Hikvision și Dahua (interzise în SUA), transmit date către servere controlate de producătorii lor. Astfel, potrivit Schemes, Beijingul are de ani de zile acces la înregistrări video cu străzile orașelor ucrainene, cu întreprinderi strategice (publice și private) și cu clădiri de pe linia frontului.

Prin urmare, subliniază Schemes, din cauza cooperării strânse și de lungă durată dintre China și Rusia, există riscul ca informațiile captate de dispozitivele chinezești, care sunt utilizate în masă în Ucraina și în alte țări, să ajungă în mâinile rușilor.

De altfel, OCCRP subliniază că Hikvision este controlată în totalitate de stat, iar Dahua parțial, și ar putea avea legături cu Partidul Comunist. În plus, autoritățile chineze au obligat companiile să furnizeze statului toate informațiile considerate necesare pentru activitățile de contraspionaj.

De asemenea, un experiment realizat de Schemes a arătat că versiunile mai vechi ale acestor camere sunt foarte ușor de piratat atunci când nu sunt protejate prin măsuri de securitate suplimentare. De exemplu, un dispozitiv fabricat în 2015 a fost piratat în aproximativ 15 minute.

Conform Schemes, Serviciile ucrainene de Securitate au blocat peste 10 mii de camere pe care Rusia le-ar fi putut folosi pe toată durata războiului. Totuși, multe altele au rămas în uz.

De altfel, potrivit Serviciului ucrainean de Securitate, în ziua atacului masiv cu rachete de la începutul lunii ianuarie, rușii s-au conectat la o cameră de supraveghere Hikvision, fabricată în 2016, pentru a monitoriza activitatea apărării antiaeriene. Totuși, Serviciul nu a detaliat dacă rușii au primit acces la cameră sau au atacat-o cibernetic.

Schemes a mai dezvăluit, încă din decembrie 2023, că mii de camere de supraveghere din Ucraina folosesc software-ul rusesc TRASSIR, care trimite date către serverele afiliate FSB de la de Moscova.

Surse alternative: Radio Free Europe, Kyiv Independent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday