Darya Trepova este o tânără de 26 de ani care a fost arestată anul trecut, fiind acuzată că l-a ucis pe propagandistul rus în timpul unui discurs pe care acesta îl ținea într-o cafenea din Sankt Petersburg. Trepova i-a oferit lui Tatarski o statuetă în care se afla o bombă și care a explodat.

Aceasta a fost condamnată pentru terorism, trafic de explozibili și fals de documente. Trepova nu a recunoscut că este vinovată decât pentru fals în documente, susținând că nu a știut că în statueta respectivă se afla o bombă. Sentința este una dintre cele mai dure impuse unei femei din istoria Rusiei, scrie BBC.

Darya Trepova a susținut că a acționat la instrucțiunile lui “Gestalt”, un ucrainean, pe care l-ar fi cunoscut prin intermediul jurnalistului Roman Popkov, opozant al lui Vladimir Putin. Conform declarației femeii, aceasta a primit bani și instrucțiuni de la Gestalt cu câteva luni înainte de incident.

Reamintim, Vladlen Tatarski a murit pe 2 aprilie 2023, la o cafenea din Sankt Petersburg unde ținea o conferință. Cafeneaua respectivă aparținuse în trecut lui Evgheni Prigojin, fostul șef al Wagner care a murit anul trecut. Martorii au relatat că Tatarski a primit o figurină drept cadou de la unul dintre participanți. Câteva minute mai târziu, aceasta a explodat. Deși alte 16 persoane au fost rănite, doar Tatarski a fost ucis. 

După incident a fost stabilită o listă de posibil suspecți, pe care se afla și Darya Trepova, care a fost în cele din urmă reținută. Presa rusă a scris la acel moment că Darya Trepova a mai fost arestată în trecut pentru participarea la proteste împotriva războiului. În ciuda acestui fapt, femeia a negat constat implicarea sa în asasinat, spunând că nu a știut nicio secundă că statuetei îi este atașată o bombă.

De altfel, partenerul Daryei Trepova l-a acuzat direct pe Popkov că a fost implicat în acțiune, folosindu-se de Trepova fără ca ea să își dea seama. Ziaristul nu a spus decât că “adevărul va fi dezvăluit mai târziu”. Anchetatorii l-au acuzat în lipsă pe Popkov că a “orchestrat executarea unui act terorist”, acesta aflându-se în Ucraina.

Surse alternative: Politico, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday