Tesla a redus prețurile în repetate rânduri, pe parcursul lui 2023, în încercarea de a impulsiona cererea. În final, producătorul a vândut 1,81 milioane de unități, un bilanț record, și cu 38% mai multe față de 2022. Dacă veniturile anuale au însumat 96,7 miliarde de dolari (+19%), profitul a fost de 10,8 miliarde (-23%), marcând prima scădere anuală de profit din 2017. 

În informarea trimestrială pentru investitori, Tesla a transmis că nu se așteaptă la o expansiune a cererii, dacă nu lansează un model nou. Potrivit Reuters, compania a adus în discuție planurile de a asambla un autoturism nou, mai compact și mai ieftin decât Model Y, cea mai populară mașină a sa. În plus, Elon Musk, directorul general al companiei, a avertizat că producătorii chinezi vor demola majoritatea celorlalte companii de mașini din lume”, dacă nu sunt impuse restricții comerciale. 

Apelul lui Musk pentru bariere comerciale în calea producătorilor chinezi vine după ce BYD a întrecut Tesla în ultimul trimestru din 2023, la capitolul unități vândute. Totodată, avertismentul companiei legat de încetinirea vânzărilor are loc pe fondul unor semne de slăbiciune din piață, după ani buni de creștere susținută. 

În China, cea mai mare piață de mașini electrice, producătorii au redus și ei prețurile, în contextul încetinirii creșterii economice. În Europa, vânzările au crescut în 2023, dar au scăzut puternic în ultima lună din an, respectiv cu -17%. În SUA, Ford și General Motors au anunțat că își vor reduce producția de electrice. 

Surse: BBC, Forbes

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday