Orientul Mijlociu. O navă comercială, deținută de o companie americană, a fost lovită de o rachetă lansată de rebelii houthi din Yemen, în timp ce traversa Golful Aden. Nu sunt victime și nici pagube semnificative.

Update: “În după-amiaza zilei de 15 ianuarie, militanții Houthi susținuți de Iran au lansat o rachetă balistică anti-navă din zonele controlate în Yemen și au lovit Gibraltar Eagle, o navă de containere sub pavilionul Insulelor Marshall, deținută și operată de o companie din SUA. Nava nu a raportat răniți sau daune semnificative și își continuă călătoria.

Mai devreme cu două ore, forțele americane au detectat o rachetă balistică anti-navă trasă spre rutele comerciale de transport maritim din sudul Mării Roșii. Racheta a eșuat în zbor și a avut impact pe uscat în Yemen. Nu au fost raportate răniți sau pagube”, transmite Comandamentul central al armatei americane (Centcom).

Știrea inițială:

UK Marine Trade Operation investighează un atac asupra unei nave care traversa Golful Aden, timp în care a fost lovită de o rachetă, la 95 de mile marine (176 de kilometri) sud-est de Aden, port în sudul Yemenului. Potrivit unei postări pe Twitter, comandantul navei a raportat că babordul (partea din stânga) a fost lovit de sus, de o rachetă. 

Gruparea Houthi nu a revendicat, până la acest moment, atacul. De altfel, un post de televiziune al rebelilor houthi a citat o declarație din partea unui reprezentant al grupării, conform căruia “navigarea este sigură în Marea Roșie, Marea Arabiei și strâmtoarea Bab al-Mandab”, pentru navele comerciale care nu au legături cu Israel.

La momentul actual, autoritățile investighează cine ar putea fi autorul atacului și încearcă să identifice nava. De asemenea, le-au recomandat navelor aflate în tranzit să manifeste “prudență extremă” și să raporteze orice activitate suspicioasă.

Incidentul are loc la mai puțin de o zi după ce rebelii houthi au lansat o rachetă de croazieră anti-navă către un distrugător american, în Marea Roșie.

Surse alternative: Associated Press, The Guardian

Foto: X/@UK_MTO

Folosim cookies