Update: “În după-amiaza zilei de 15 ianuarie, militanții Houthi susținuți de Iran au lansat o rachetă balistică anti-navă din zonele controlate în Yemen și au lovit Gibraltar Eagle, o navă de containere sub pavilionul Insulelor Marshall, deținută și operată de o companie din SUA. Nava nu a raportat răniți sau daune semnificative și își continuă călătoria.

Mai devreme cu două ore, forțele americane au detectat o rachetă balistică anti-navă trasă spre rutele comerciale de transport maritim din sudul Mării Roșii. Racheta a eșuat în zbor și a avut impact pe uscat în Yemen. Nu au fost raportate răniți sau pagube”, transmite Comandamentul central al armatei americane (Centcom).

Știrea inițială:

UK Marine Trade Operation investighează un atac asupra unei nave care traversa Golful Aden, timp în care a fost lovită de o rachetă, la 95 de mile marine (176 de kilometri) sud-est de Aden, port în sudul Yemenului. Potrivit unei postări pe Twitter, comandantul navei a raportat că babordul (partea din stânga) a fost lovit de sus, de o rachetă. 

Gruparea Houthi nu a revendicat, până la acest moment, atacul. De altfel, un post de televiziune al rebelilor houthi a citat o declarație din partea unui reprezentant al grupării, conform căruia “navigarea este sigură în Marea Roșie, Marea Arabiei și strâmtoarea Bab al-Mandab”, pentru navele comerciale care nu au legături cu Israel.

La momentul actual, autoritățile investighează cine ar putea fi autorul atacului și încearcă să identifice nava. De asemenea, le-au recomandat navelor aflate în tranzit să manifeste “prudență extremă” și să raporteze orice activitate suspicioasă.

Incidentul are loc la mai puțin de o zi după ce rebelii houthi au lansat o rachetă de croazieră anti-navă către un distrugător american, în Marea Roșie.

Surse alternative: Associated Press, The Guardian

Foto: X/@UK_MTO

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday