Presa ucraineană scrie că delegația României, condusă de secretarul de stat din Ministerul de Externe Iulian Fota, a început discuțiile cu o delegație ucraineană condusă de șeful Biroului Președintelui Ucrainei. Discuțiile dintre cele două țări vecine marchează, de asemenea, ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic, scrie PravdaUA.

În mod logic, acest demers reprezintă o continuare a acordurilor la care s-a ajuns în urma convorbirii telefonice dintre președintele Ucrainei și omologul său român, din 9 ianuarie 2024, și este un pas spre punerea în aplicare a declarației comune a celor doi lider, din 10 octombrie 2023”, a transmis Biroul Președintelui Ucrainei.

Volodimir Zelenski și Klaus Iohannis au convenit, în urma vizitei din 10 octombrie 2023 a președintelui ucrainean la Palatul Cotroceni, dezvoltarea relației dintre România și Ucraina la nivel de parteneriat strategic. Zelenski a solicitat atunci ajutor militar, “cu accent pe sisteme antiaeriene”.

România este a noua țară care a inițiat discuții cu Kievul pe tema unui acord de securitate și și-a afirmat sprijinul ferm pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său de aderare la UE și la NATO.

Vineri, președintele ucrainean și premierul britanic au semnat, la Kiev, un acord de securitate care va rămâne în vigoare până la intrarea Ucrainei în NATO și care prevede continuarea schimbului de informații și a sprijinului militar.

Surse: Pravda, Biroul Președintelui Ucrainei

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday