UPDATE. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a declarat:Mă bucur că am încheiat primul acord cu Regatul Unit […]. Acesta este baza pentru a lucra cu alți parteneri”. Șeful statului a completat că cele două țări ar putea încheia acorduri suplimentare, la nevoie.

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Zelenski, a explicat cădocumentul marchează începutul unui sistem de acorduri menite să creeze condiții permanente pentru realizarea deplină a dreptului Ucrainei la autoapărare, restabilirea integrității sale teritoriale în cadrul frontierelor recunoscute internațional și capacitatea susținută de a descuraja agresiunea”, conform anunțului citat de The Guardian.

Anterior, biroul premierului britanic Rishi Sunak a transmis că acordulformalizează sprijinul pe care Regatul Unit l-a acordat și va continua să îl ofere Ucrainei, inclusiv partajarea informațiilor, securitatea cibernetică, pregătirea medicală și militară și cooperarea industrială în apărare“.

Știrea în formă inițială. De la invazia Rusiei în Ucraina, Londra a fost unul dintre principalii susținători ai Kievului. Sunak a transmis că anul acesta, Marea Britanie își va spori sprijinul financiar cu 200 de milioane de lire sterline, până la 2,5 miliarde, iar “Ministerul [britanic al] Apărării va lucra cu parteneri internaționali pentru a crește semnificativ numărul de drone furnizate pentru apărarea Ucrainei“, se arată în comunicatul guvernului.

Aproximativ 200 de milioane de lire sterline vor fi cheltuite pentru a procura și produce mii de drone, iar potrivit Downing Street, UK va livra astfel Kievului cea mai mare cantitate de drone dintre statele care susțin Ucraina. Majoritatea dronelor urmează să fie fabricate în Marea Britanie.

Biroul lui Sunak a transmis că acesta va semna, în urma unei întâlniri cu președintele ucrainean, un acord de cooperare în materie de securitate între cele două state, care “formalizează sprijinul pe care Regatul Unit l-a acordat și va continua să îl ofere Ucrainei, inclusiv partajarea informațiilor, securitatea cibernetică, pregătirea medicală și militară și cooperarea industrială în apărare. Vom fi alături de Ucraina, în orele cele mai întunecate, dar și în vremurile mai bune care vor veni“, a transmis premierul britanic.

Acordul vine pe fondul cererilor lui Volodimir Zelenski de a obține mai mult sprijin pentru a lupta împotriva Rusiei. Președintele ucrainean presează aliații din Occident, pe fondul temerilor că interesul pentru război scade, pe măsură ce conflictul se prelungește. Criza din Orientul Mijlociu a îndepărtat, de asemenea, atenția globală de la conflict, pe măsură ce Israelul continuă să bombardeze Gaza, iar SUA și Marea Britanie au desfășurat un atac împotriva bazele rebelilor houthi din Yemen, susținuți și înarmați de Iran.

Surse alternative: Guvernul Britanic, Reuters

Foto: Twitter/X: @10DowningStreet

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday