Joe Biden, după alegerile prezidențiale din Taiwan: “SUA nu susțin independența Taiwanului”. China, iritată de rezultat, respinge victoria noului președinte, susținător al Occidentului.

Președintele american Joe Biden a declarat, sâmbătă, după victoria la alegerile prezidențiale a actualului vicepreședinte și lider al Partidului Democrat Progresist, Lai Ching-te (susținător al relațiilor cu SUA și Occidentul), că Statele Unite nu susțin independența insulei. 

În contrast, cu câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de votare, Washingtonul a transmis că “ar fi inacceptabil ca orice țară să intervină în alegeri”, făcând referire la China, care și-a exprimat în mod deschis opoziția față de Partidul Democrat Progresist și a favorizat o victorie a lui Hou Yu-ih, de la KMT, avertizând alegătorii taiwanezi să “facă alegerea corectă”.

Conform Reuters, administrația Biden probabil s-a temut că rezultatul alegerilor și noua administrație ar putea escalada conflictul cu Beijingul, care se arată extrem de iritat de noul președinte. China a reacționat prin a respinge rezultatele la alegeri, susținând că Partidul Democrat Progresist nu reflectă opinia publică, deoarece nu a reușit să obțină o majoritate la voturile prezidențiale și legislative.

Guvernul taiwanez se așteaptă ca Beijingul să își intensifice presiunile asupra succesorului doamnei Tsai Ing-wen, inclusiv prin organizarea unor exerciții militare în apropierea insulei în această primăvară, au declarat doi oficiali guvernamentali. 

Anterior, Beijingul a descris alegerile de pe insulă ca fiind o alegere între “pace și război, prosperitate și declin”. Beijingul l-a catalogat în mod repetat pe Lai drept un “un separatist periculos, care militează pentru independența Taiwanului”.

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite “se angajează să mențină pacea și stabilitatea între Taiwan și China, precum și rezolvarea pașnică a tensiunilor, fără coerciție sau presiune”. Acesta a adăugat că SUA așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noul președinte și cu liderii partidelor din Taiwan pentru a consolida “relația neoficială de lungă durată”

De asemenea, potrivit unui oficial al administrației americane, președintele Biden intenționează să trimită o delegație în Taiwan, în semn de susținere a noului guvern.

Surse alternative: CNBC, Reuters

Foto: Palinchak | Dreamstime

Folosim cookies