Președintele american Joe Biden a declarat, sâmbătă, după victoria la alegerile prezidențiale a actualului vicepreședinte și lider al Partidului Democrat Progresist, Lai Ching-te (susținător al relațiilor cu SUA și Occidentul), că Statele Unite nu susțin independența insulei. 

În contrast, cu câteva ore înainte de deschiderea secțiilor de votare, Washingtonul a transmis că “ar fi inacceptabil ca orice țară să intervină în alegeri”, făcând referire la China, care și-a exprimat în mod deschis opoziția față de Partidul Democrat Progresist și a favorizat o victorie a lui Hou Yu-ih, de la KMT, avertizând alegătorii taiwanezi să “facă alegerea corectă”.

Conform Reuters, administrația Biden probabil s-a temut că rezultatul alegerilor și noua administrație ar putea escalada conflictul cu Beijingul, care se arată extrem de iritat de noul președinte. China a reacționat prin a respinge rezultatele la alegeri, susținând că Partidul Democrat Progresist nu reflectă opinia publică, deoarece nu a reușit să obțină o majoritate la voturile prezidențiale și legislative.

Guvernul taiwanez se așteaptă ca Beijingul să își intensifice presiunile asupra succesorului doamnei Tsai Ing-wen, inclusiv prin organizarea unor exerciții militare în apropierea insulei în această primăvară, au declarat doi oficiali guvernamentali. 

Anterior, Beijingul a descris alegerile de pe insulă ca fiind o alegere între “pace și război, prosperitate și declin”. Beijingul l-a catalogat în mod repetat pe Lai drept un “un separatist periculos, care militează pentru independența Taiwanului”.

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că Statele Unite “se angajează să mențină pacea și stabilitatea între Taiwan și China, precum și rezolvarea pașnică a tensiunilor, fără coerciție sau presiune”. Acesta a adăugat că SUA așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu noul președinte și cu liderii partidelor din Taiwan pentru a consolida “relația neoficială de lungă durată”

De asemenea, potrivit unui oficial al administrației americane, președintele Biden intenționează să trimită o delegație în Taiwan, în semn de susținere a noului guvern.

Surse alternative: CNBC, Reuters

Foto: Palinchak | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday