După numărarea a peste 90% din voturi, Lai Ching-te are un avantaj semnificativ în alegerile prezidențiale, iar contracandidatul său și-a recunoscut înfrângerea. Lider al Partidului Democrat Progresist (DPP) și actual vicepreședinte, Lai va deveni așadar președinte al insulei secesioniste, situație care riscă să irite China, care încearcă de decenii să obțină unificarea cu Taiwanul, printr-o politică ce îmbină presiunea militară și colaborarea economică.

Medic de profesie, Lai a intrat în politică în 1998, devenind parlamentar pentru mai bine de un deceniu, apoi a fost ales primar al orașului Tainan, din sudul Taiwanului, iar din 2017 a devenit prim-ministru. Din 2020 a devenit vicepreședinte, secondând-o pe doamna Tsai Ing-wen, actualul lider al țării, într-o perioadă în care presiunea militară chineză a devenit din ce în ce mai apăsătoare.

De altfel democrații au obținut victorii la ultimele două alegeri prezidențiale din Taiwan, iar această a treia rundă succesivă în care un candidat care se opune categoric unei apropieri de China semnalează în primul rând un eșec al acesteia de a influența opțiunile de vot ale taiwanezilor.

China și-a exprimat în mod deschis opoziția față de Partidul Democrat Progresist și a favorizat o victorie a lui Hou Yu-ih, de la KMT, avertizând alegătorii taiwanezi să “facă alegerea corectă”.

Surse alternative: Niikei, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday