Orientul Mijlociu. Hezbollahul iranian a lansat din Liban zeci de rachete asupra Israelului, ca “răspuns preliminar” la uciderea numărului doi din Hamas.

Atacul vine la o zi după ce liderul Hezbollah a amenințat că luptătorii săi de la granița Libanului cu Israel vor da un “răspuns rapid, inevitabil” pe câmpul de luptă, după uciderea numărului doi din Hamas.

Gruparea libaneză susține că a lansat 62 de rachete în această dimineață, lovind punctul principal de observare pe care israelienii îl folosesc pentru supraveghere și control aerian. Armata israeliană, însă, a transmis că, în această dimineață, au fost trase aproximativ 40 de rachete, care s-au îndreptat, prin nord, spre regiunea Meron. Precizează că, la scurt timp, IDF a atacat pe teritoriul libanez o celulă teroristă care a luat parte la atacuri.

Reuters, care citează analişti, scrie că uciderea lui Saleh al-Arouri, deși nu a fost revendicată în mod oficial de Israel, ar putea fi văzută ca un mesaj către Hezbollah, care este aliatul Hamas, că inclusiv principalul său bastion, Dahieh, fortăreață a grupării teroriste, ar putea fi vulnerabil la atacul israelian.

Ca urmare a acestei situații, șeful Hezbollah a susținut două declarații în ultima săptămână. În a doua, dând asigurări că răspunsul la atacul israelian nu va întârzia să apară, fiind considerat o amenințare la adresa întregului teritoriu libanez.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Folosim cookies