Studiul a fost realizat de cercetători francezi și publicat în revista Biomedicine & Pharmacotherapy. Aceștia au arătat că, deși nu au fost realizate cercetări care să dovedească eficiența hidroxiclorochinei (un medicament al cărui scop inițial era tratarea malariei), unii medici au prescris-o mai multor pacienți infectați cu coronavirus și spitalizați în primul val al pandemiei.

Reamintim că hidroxiclorochina a fost promovată pentru tratarea Covid de medicul francez Didier Raoult, care a condus spitalul pentru Infecții Mediteraneene. De asemenea, fostul președinte american Donald Trump a încurajat folosirea sa. Comunitatea științifică a ridicat încă de atunci semnale de alarmă privind utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament pentru Covid. În România, Antibiotice Iaşi anunța în luna mai a anului 2020 că va începe producția medicamentului pe bază de hidroxiclorochină, pentru a fi folosit pentru tratarea bolnavilor cu o formă gravă de Covid.

Cifrele analizate de cercetători provin dintr-un studiu mai vechi, care a constatat că rata mortalității la persoanele care au luat acest medicament a crescut cu 11%, din cauza potențialelor efecte adverse precum tulburările de ritm cardiac.

Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) a retras ulterior autorizația pentru folosirea hidroxiclorochinei și a clorochinei ca tratament de urgență pentru pacienții cu Covid, iar Organizația Mondială a Sănătății a oprit studiile pentru tratarea coronavirusului cu aceste substanțe.

Pe baza datelor provenite de la pacienții din șase țări (Franța, Belgia, Italia, Spania, Turcia și SUA), cercetătorii au estimat acum că aproximativ 16.990 de oameni ar fi putut muri ca urmare a tratării bolii cu acest medicament. 

Oamenii de știință au subliniat însă faptul că numărul persoanelor care au murit din cauza administrării hidroxiclorochinei ar putea fi mult mai mare, deoarece substanța a fost folosită în mai multe state.

Sursa: Politico

Foto: Sylvain Robin | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday