În luna septembrie 2023, președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a inaugurat primul submarin de producție proprie al Taipeiului, parte a unui efort de consolidare a capacităților militare, în contextul tensiunilor în creștere cu China, care revendică statul insular. Prezentarea submarinului, deși a fost făcută fără a fi oferite și detalii tehnice, a fost văzută ca un succes pentru industria taiwaneză de apărare.

Acum, oficialii sud-coreeni și-au exprimat îngrijorarea legată de contribuțiile inginerilor lor în proiectul Taiwanului, și se tem de transferul ilegal de tehnologie către Taipei. Toate acestea în contextul în care, la fel ca majoritatea statelor, Coreea de Sud nu are relații diplomatice oficiale cu Taipei.

Concret, există suspiciuni că doi cetățeni sud-coreeni, care lucrau pentru o firmă de consultanță în domeniul tehnologiei maritime (SI Innotec), ar fi realizat operațiuni de spionaj industrial pentru Taiwan. Oficialii sud-coreeni au declarat pentru Financial Times că cei doi ingineri sunt suspectați că au transmis Taiwanului zeci de pagini de schițe, obținute ilegal, pentru submarinul DSME1400. De altfel, firma a fost amendată, anul trecut, pentru că a exportat echipamente militare necesare pentru submarine către compania care a construit submarinul Taiwanului, deținută de stat.

Taiwanul a încercat din răsputeri să obțină tehnologia pentru submarine de la SUA și Germania, dar nu a reușit, astfel că s-a adresat în schimb inginerilor sud-coreeni. Autoritățile sud-coreene sunt acum îngrijorate de posibilitatea înrăutățirii relațiilor cu China, a declarat Cho Hyeon-gyu, din cadrul Asociației pentru diplomație militară din Coreea. Beijingul este cel mai mare partener comercial al Coreei de Sud.

Potrivit unei declarații de anul trecut a poliției sud-coreene, obținute de Reuters, eforturile autorităților de la Seul de a împiedica transferul de tehnologie militară către Taiwan au fost motivate, cel puțin în parte, de teama de represalii din partea Beijingului, scrie Financial Times. Seulul încearcă să evite mânia Chinei, având în vedere pretențiile teritoriale manifestate de Beijing asupra Taiwanului.

Sursa. Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday