Președintele Tsao Ing-wen a lansat inițiativa pentru construirea primului submarin autohton în 2016, când a preluat funcția. Șeful statului a salutat “o realizare importantă a angajamentului nostru concret în apărarea țării.  Este o dotare importantă pentru forțele noastre navale în ceea ce privește dezvoltarea strategiilor de război. În trecut, mulți oameni credeau că construirea unui submarin autohton ar fi o sarcină imposibilă. Dar noi am reușit”.

Detaliile despre mărimea și capacitatea lui “Hai Kun” (care în limba mandarină înseamnă “monstru marin”) nu au fost dezvăluite. Se știe doar că proiectului i-a fost alocat 1,5 miliarde de dolari, din care mai mult de jumătate au costat materialele și echipamentele militare aduse din străinătate. Taiwanul mai dispune de două submarine, fabricate în anii ‘80 în Olanda, și vrea să mai producă încă șapte pe plan intern. Șefii din domeniul apărării spun că noua flotă va încerca să împiedice o blocadă navală din partea Chinei. 

Strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală, s-ar putea dovedi prea puțin adâncă pentru a permite desfășurarea submarinelor. Acestea ar putea fi folosite pentru a ținti navele chineze de război în canalul Bashi, dintre Taiwan și Arhipelagul Filipine. “În cazul unui conflict militar”, explică amiralul Huang Shu-kuang, consilier al președintelui, “Marina Chineză va dori cu siguranță să intre în zona de la est de Taiwan, pentru a ne înconjura și a limita capacitatea SUA de a interveni”.

Taiwanul a încercat să construiască pentru prima dată o flotă de submarine în 1995, dar s-a confruntat cu reticența SUA în privința vânzărilor. Procesul, început în 2016, a fost foarte îngreunat de finanțări, penuria de cipuri și îngrijorările legate de posibile ingerințe ale spionilor chinezi.

Surse alternative: CNN, BBC

Sursa foto: @kueilelee | Twitter

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday