UPDATE ora 16:30. Vladimir Putin a declarat că atacul lansat de Armata Ucraineană asupra orașului rusesc Belgorod, din apropierea graniței celor două țări, este “un act terorist care nu va rămâne nepedepsit”. Președintele rus a promis că Armata Rusă va răspunde cu mai multe lovituri asupra țintelor militare “sensibile” din Ucraina, potrivit declarației citate de agenția Reuters.

Putin a mai declarat, în cadrul întâlnirii cu militarii dintr-un spital militar din Moscova, că dinamica războiului se schimbă în favoarea Rusiei, care va pune capăt conflictului “în propriile condiții”.

Vineri, Armata Rusă a desfășurat cel mai amplu atac cu drone și rachete asupra orașelor ucrainene, în urma căruia au murit 39 de persoane și peste o sută au fost rănite. Armata Ucraineană a răspuns, sâmbătă, cu un atac asupra orașului Belgorod, în urma căruia și-au pierdut viața 22 de oameni, iar alți o sută au fost răniți, potrivit bilanțului furnizat de guvernatorul regiunii rusești.

Știrea în formă inițială. Război în Ucraina. Rusia a lansat asupra orașelor ucrainene 122 de drone kamikaze, în ultimele 24 de ore. “Cel care aduce iadul pe pământul nostru îl va vedea într-o zi de la propria lui fereastră”, a avertizat președintele Zelenski. El a promis că Ucraina va răspunde Rusiei, în 2024, cu cel puțin un milion de drone.

Potrivit Comandamentului Ucrainean, 96 de drone Shahed au atacat Ucraina înainte de miezul nopții, iar alte 26 după acesta. Doar 87 dintre ele au fost doborâte de apărarea ucraineană. Sunt raportați morți și răniți, iar un muzeu din Liov a ars complet.

“Am avut 6.000 de alerte aeriene, anul acesta”, a spus președintele Zelenski, în mesajul de Revelion. “Aproape în fiecare noapte, ne-au trezit sirenele și am coborât în adăposturi pentru a ne proteja copiii de rachetele și dronele inamice. Forțele noastre de apărare aeriană au lucrat în fiecare noapte și în fiecare zi, apărând eroic cerul ucrainean. Pentru a putea auzi de șase mii de ori că atacul aerian s-a terminat și pentru a urca de șase mii de ori. Privește în sus și demonstrează încă o dată că ucrainenii sunt mai puternici decât teroarea! (…) Oricâte rachete ar trage inamicul, oricâte bombardamente și atacuri, urâte, nemiloase, masive, le-ar face inamicul în încercarea de a-i doborî pe ucraineni, de a-i intimida, de a doborî Ucraina, de a ne arunca în subteran, noi tot ne vom ridica. Iar cel care aduce iadul pe pământul nostru îl va vedea într-o zi de la propria lui fereastră”, a mai spus Zelenski, marcând, odată cu noul an și 676 de zile de la debutul invaziei ruse asupra țării sale.

Președintele ucrainean a mulțumit și partenerilor care au trimis și trimit armament pentru ca Ucraina să se poată apăra, dar a vorbit și despre cel pe care Ucraina îl va produce și pe care, spre deosebire de cel primit din Occident, îl poate folosi împotriva teritoriului Federației Ruse: “Anul viitor, inamicul va simți mânia producției noastre interne. Armele noastre, echipamentele noastre, artileria, obuzele noastre, dronele noastre, “felicitările noastre navale” și cel puțin un milion de drone FPV ucrainene. Pe toate le vom folosi cu generozitate. Pe uscat, pe cer și, bineînțeles, pe mare, pe Marea noastră Neagră”.

Discursul integral, în engleză, al lui Volodimir Zelenski

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday