Update 2: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a scris pe Twitter că Rusia a lansat asupra Ucrainei aproape 160 de rachete și drone, acesta fiind cel mai amplu astfel de atac de la începutul războiului. Liderul de la Kiev afirmă că militarii ucraineni au doborât cele mai mute dintre rachete și drone, însă au fost distruse sau avariate peste o sută de case, 45 de blocuri de locuit, școli, două biserici, spitale, o maternitate și mai multe spații comerciale și de depozitare.

Până vineri seară, au fost identificate 30 de persoane decedate și peste 150 rănite: “Este important ca lumea să răspundă la aceste acte de teroare. Mulți lideri și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina și ucraineni și le mulțumesc fiecăruia dintre ei. Mai ales celor care au ajutat statul nostru cu apărarea antiaeriană”, a mai scris Zelenski pe Twitter.

Update 1: Totul indică faptul că o rachetă rusă a intrat în spațiul aerian polonez, după care a părăsit spațiul nostru aerian”, a declarat, vineri, reporterilor generalul Wieslaw Kukula, șeful statului major al forțelor armate poloneze. 

Concret, în urma verificărilor făcute, oficialii militari ai Poloniei au ajuns la concluzia că obiectul neidentificat despre care au anunțat dimineață a fost o rachetă rusească, care a zburat aproximativ 40 de kilometri deasupra teritoriului polonez. În decursul acestei perioade, armata a urmărit pe radare obiectul zburător care la un moment dat a căzut. Experții sunt de părere că în momentul în care a căzut pe radare, racheta, a ieșit de fapt din spațiul aerian al Poloniei, întregul zbor și monitorizarea durând aproximativ trei minute.

Generalul Maciej Klisz, comandantul operațional al forțelor armate poloneze a informat că au fost trimise avioane de luptă pentru a doborî racheta, însă operațiunea a fost imposibilă din cauza duratei scurte a zborului. Astfel, nu a fost luată nicio măsură împotriva sa. Între timp, ministrul Apărării a convocat o întrunire de urgență a Consiliului de Securitate, la care participă inclusiv primul-ministru și președintele.

Știrea inițială: Cel puțin 12 persoane au murit, iar alte 75 au fost rănite în atacurile din această dimineață, care au vizat orașele ucrainene Kiev, Liov, Dnipro, Odesa, Harkov și Zaporijie. Armata Ucraineană subliniază că acesta a fost cel mai mare atac efectuat până în prezent de Rusia. În urma bilanțului preliminar întocmit se arată că, în timpul bombardamentului, au fost folosite 158 de rachete și drone. 

Oficialii militari ucraineni spun că mai întâi au fost lansate 36 de drone Shahed, dintre care apărarea antiaeriană a reușit să distrugă 27. Ulterior au folosit și alte tipuri de dispozitive, dintre care 55 de rachete de croazieră, 14 rachete balistice, cinci rachete aerobalistice și o serie de rachete antiradar. De asemenea, ucrainenii au reușit să doboare 87 din cele 90 de rachete. 

Zelenski a declarat că rușii au vizat în timpul atacurilor mai multe școli, o maternitate și locuințe. De asemenea, au bombardat și infrastructura critică, facilități industriale și militare.  

Comandamentul Operațional al Armatei Poloneze a informat că, în urma atacurilor masive pe care Rusia le-a efectuat asupra Ucrainei, un obiect zburător neidentificat a intrat în spațiul său aerian.

“Dimineață, un obiect aerian neidentificat a pătruns în spațiul aerian și din momentul în care a trecut granița și până a dispărut semnalul, a fost observat de radarele sistemului de apărare antiaeriană a țării”, se arată într-o postare pe contul de pe X al comandamentului.

Conform presei locale, obiectul este căutat în zona de sud a țării în apropierea orașului Hrubieszow. Un oficial din regiunea unde este căutat obiectul a insistat că momentan nu există nicio confirmare că acesta ar fi căzut în acea zonă.

Surse alternative: BBC, Pravda, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday