Africa de Sud s-a declarat “profund îngrijorată de situația civililor prinși în atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, din cauza utilizării nediscriminatorii a forței și a înlăturării obligatorii a locuitorilor”. Conform oficialilor sud-africani există “rapoarte în curs de desfășurare despre crime internaționale, cum ar fi crime împotriva umanității și crime de război”, precum și “rapoarte care întrunesc pragul de genocid” pe teritoriul palestinian.

În comunicatul transmis de autoritățile din Africa de Sud se arată și că statul a condamnat constant violența și atacurile împotriva tuturor civililor, inclusiv a israelienilor. Astfel, a cerut încetarea imediată și permanentă a focului și reluarea discuțiilor care să pună capăt violențelor generate de ocuparea Palestinei.

Concret, în comunicatul său, Africa de Sud a cerut Curții Internaționale de Justiție, care este organism al ONU, să declare “în mod urgent că Israelul își încalcă obligațiile care îi revin în temeiul Convenției de genocid și ar trebui să înceteze imediat toate actele și măsurile care duc la încălcarea acestor obligații, dar și întreprindă o serie de acțiuni conexe”.

La rândul său, Israel a acuzat Africa de Sud că prin măsura “fără temei” pe care a aplicat-o colaborează cu Hamas. Ministerul de Externe de la Tel Aviv a transmis pe X/Twitter: “Africa de Sud colaborează cu un grup terorist care cere distrugerea Israelului. Poporul din Gaza nu este un dușman al Israelului, care depune eforturi pentru a limita răul adus necombatanților”.

Acțiunea sud-africană vine la o săptămână după ce Consiliul de Securitate al ONU al adoptat o rezoluție prin care a încercat să ușureze livrarea de ajutoare către Gaza, dar care nu a prevăzut și un armistițiu. Asupra ei s-a convenit după discuții îndelungate, legate de rolul pe care Israelul ar trebui să îl joace în transmiterea de ajutoare către Gaza și de necesitatea de a încheia sau nu un armistițiu. SUA și Rusia, care au avut cele mai multe obiecții și care au drept de veto, s-au abținut, în cele din urmă, în momentul votului.

Comunicatul integral transmis de Africa de Sud

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday