Deși rezoluția nu solicită un armistițiu imediat, stabilește când și cum ajutorul umanitar va ajunge în Gaza, dar și cum se vor crea condițiile pentru a pune capăt luptelor, sau cel puțin pentru a asigura o încetare temporară a focului. SUA și Rusia – doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, care au drept de veto – s-au abținut în acest context de la vot. În schimb toate celelalte 13 țări membre au votat în favoarea adoptării rezoluției. 

Statele care fac parte din Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite au dezbătut mult timp pentru a ajunge la un acord în acest sens. Unul dintre subiectele cele mai discutate, și care s-a confruntat cu opoziții, a fost dacă să ceară sau nu încetarea focului sau o suspendare temporară a ostilităților. De asemenea, s-a vorbit și despre rolul pe care Israelul ar trebui să îl joace în decizia privind bunurile care pot intra în Gaza. 

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la ONU, Lana Zaki Nusseibeh, spune că textul rezoluției a fost redactat în urma “unor consultări extinse între diverse părți” și că “oferă un răspuns prin acțiuni concrete la situația disperată de pe teren și cere eliberarea ostaticilor” răpiți de gruparea Hamas. Aceasta a mai explicat faptul că situația de la granița dintre Gaza și Egipt este “insuportabilă”, întrucât mii de camioane încărcate cu ajutoare umanitare încearcă în zadar să ajungă unde trebuie. 

Rezoluția a fost dezbătută zile întregi înainte de a fi supusă votului, diplomații încercând să ajungă la un acord asupra limbajului folosit în proiect, astfel încât să evite să fie blocată de SUA prin veto. Washingtonul și-a exercitat dreptul de veto la ședința din 8 decembrie. 

Sursa: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday