Economia SUA a înregistrat o creștere peste așteptări de 5,2% în al treilea trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut, devansând China, care a fost mult timp considerată “motorul creșterii economice globale”. Statele Unite au devansat în acest an Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia, Canada și alte economii avansate, într-o perioadă de războaie, tensiuni geopolitice, pandemie, inflație ridicată și costuri ridicate ale împrumuturilor. Luna trecută, OCDE și-a îmbunătățit previziunile privind creșterea economică a SUA pentru acest an (+2,4%) și anul viitor (+1,5%), în timp ce a retrogradat perspectivele pentru cele 20 de țări care folosesc moneda euro.

Și FMI anticipează ca PIB-ul SUA să crească cu +2,1% în acest an și cu +1,5% în 2024 – mai mult decât dublu față de ratele de creștere prognozate pentru economia britanică și cu mult peste cea a Zonei Euro, +0,7% în acest an și de +1,2%.

Explicațiile rapide pentru faptul că cele mai mari economii ale lumii au încetinit sunt prețurile energiei, stimulentele din perioada pandemiei și ratele ridicate ale dobânzilor. Inclusiv în SUA, costurile de împrumut sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. Inflația a fost mai mare în Europa decât în Statele Unite, în contextul în care aproape tot continentul, inclusiv Marea Britanie, este importator net de energie. Economia UK și cele din Zona Euro au fost vulnerabile la creșterea bruscă a prețurilor la gazele naturale de după invazia Rusiei în Ucraina, ceea ce a dus facturile la energie la niveluri record.

Petrolul este o marfă globală, dar gazele naturale sunt segmentate la nivel regional. Chiar dacă gazele naturale s-au scumpit și în SUA, prețul lor a crescut mult mai mult în Europa, explică unul dintre analiștii contactați de CNN. Germania a resimțit din plin șocul energetic din cauza sectorului său industrial uriaș și a dependenței de gazul rusesc. Producția industrială a celei mai mari economii europene a scăzut în ultimele luni, economia s-a contractat cu -0,1% în T3, iar economiștii se așteaptă la scăderi și la finalul acestui an.

De asemenea, ajutoarele fiscale oferite în SUA la începutul pandemiei au fost mult mai mari față de restul lumii. Sprijinul generos al guvernului, inclusiv plăți directe către cetățeni, amânările la plata datoriilor, sprijin pentru șomaj, au contribuit la creșterea economiilor americanilor. Economisirea pe perioada pandemiei a permis consumatorilor americani să continue cheltuielile în ciuda creșterii prețurilor, contracarând impactul negativ al inflației asupra consumului, principalul motor al economiei SUA. Cu toate acestea, există riscuri asociate cu această cheltuială excesivă, deoarece populația și-a epuizat acum economiile, creând astfel posibile vulnerabilități pentru SUA în viitor.

China a avut un început de an solid după ce încheiat trei ani de restricții severe Covid. Însă redresarea s-a stins în trimestrul aprilie-iunie, pe fondul unor cheltuieli de consum slabe, al unei prăbușiri persistente în sectorul imobiliar și al unei cereri globale reduse pentru produsele fabricate în China. 

În ultimele luni, aceasta a recăpătat un oarecare impuls – consumul privat a început să crească, iar vânzările cu amănuntul au accelerat. Economiștii anticipează că o creștere a cheltuielilor guvernamentale pentru a susține economia Chinei va oferi, de asemenea, “un oarecare impuls”. Dar o scădere continuă a uriașului sector imobiliar al țării și o slăbire probabilă a exporturilor, care până acum au fost “rezistente”, vor cântări asupra creșterii, anticipează analiștii. Problemele din China au fost evidențiate și de agenția Moody’s, care a retrogradat de la stabil la negativ ratingul de credit al țării, invocând o creștere economică mai scăzută, pe termen mediu, și riscurile unei corecții majore în sectorul imobiliar.

Pe de altă parte, potrivit estimărilor FMI, India ar urma să înregistreze o creștere de 6,3% în acest an și anul viitor, ceea ce ar face-o economia majoră cu cea mai rapidă creștere din lume – și un concurent în creștere pentru China, statul vecin.

Deși performanțele economice din SUA au sfidat așteptările, economiștii cred că este puțin probabil ca acestea să continue. Statele Unite au acum șansa să profite de pe urma boom-ului din domeniul inteligenței artificiale, țara fiind considerată ideală de către marile companii tehnologice pentru investiții. Investițiile cumulate de capital în Statele Unite, în domeniul AI, au atins aproape 450 de miliarde de dolari în ultimul deceniu, potrivit datelor OCDE. Această sumă reprezintă mai mult decât dublul investițiilor în inteligență artificială din China și de aproape 10 ori mai mult decât în Uniunea Europeană sau în Regatul Unit. Cum Statele Unite sunt pregătite să profite la maximum de evoluțiile din domeniul inteligenței artificiale, acest decalaj s-ar putea mări, conchid analiștii.

Analiza integrală la CNN

Foto: Darren4155 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday