Au fost 90 de voturi “pentru” ridicarea imunității, două “împotrivă” și zero abțineri. Fostul prim-ministru va fi cercetat de DNA în dosarul privind achiziția unui număr prea mare de vaccinuri anti-Covid în timpul pandemiei, fapt ce a provocat statului un prejudiciu de peste un miliard de euro. 

Senatul a răspuns solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a propus declanșarea procedurilor de ridicare a imunității parlamentare pentru Florin Cîțu. De asemenea, a cerut începerea urmăririi penale față de fostul prim-ministru.

Luni, președintele Iohannis a semnat pentru ridicarea imunității foștilor miniștiri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, anchetați în același caz. 

DNA a cerut, săptămâna trecută, ridicarea imunității celor trei politicieni, care sunt bănuiți de abuz în serviciu pentru că au decis achiziția unei cantități suplimentare de 52,8 milioane de doze de vaccin, în valoare totală de peste un miliard euro, la care se adaugă TVA, în condițiile în care dozele de vaccin contractate până la acea dată (37,5 milioane) erau suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane persoane. 

După ce au apărut acuzațiile, cei trei au susținut că nu au nicio vină, Vlad Voiculescu a spus că vaccinarea a fost în subordinea premierului Cîțu. La rândul său, fostul prim-ministru a declarat că toate deciziile din pandemie au fost luate de guvern, în conformitate cu legea. 

Florin Cîțu a ocupat funcția de prim-ministru al României timp de aproape un an, între decembrie 2020 și noiembrie 2021. Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății din decembrie 2020, după învestirea Cabinetului Cîțu, până în aprilie 2021. A fost succedat de Ioana Mihăilă, care a condus ministerul până în septembrie 2021.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday