Inculpații au fost găsiți vinovați pentru multiple infracțiuni, printre care extorcare, dare de mită, furturi, trafic de droguri sau asocierea pentru comiterea de infracțiuni. Amplul proces s-a desfășurat timp de trei ani, într-un tribunal puternic securizat din regiunea Calabria. 

Cele mai grele pedepse au fost date lui Saverio Razionale și Domenico Bonavota, liderii ‘Ndrangheta, ambii fiind condamnați la câte 30 de ani de închisoare. Giorgio Naselli, fost șef al poliției locale, a primit doi ani și șase luni, iar fostul deputat Giancarlo Pittelli, din partidul Forza Italia, 11 ani de închisoare.

Peste 900 de martori au depus mărturie în timpul procesului și peste 350 de inculpați și 400 de avocați au apărut în fața judecătorului. Deși peste 100 de persoane au fost achitate, verdictul reprezintă o victorie în lupta cu gruparea mafiotă care deține un cvasi-monopol în comerțul cu cocaină pe teritoriul Europei. 

Toți inculpații au fost arestați acum patru ani, în urma unei operațiuni-mamut a poliției italiene, cu implicarea a peste 2.500 de polițiști și procurori. Un șef al poliției, mai mulți consilieri locali și oameni de afaceri au fost reținuți în Germania, Elveția și Bulgaria, sub acuzația că au sprijinit activitățile grupării.

Pe parcursul anchetei, procurorii coordonați de Nicola Gratteri au adunat peste 24 de mii de înregistrări telefonice și conversații scrise, care să susțină toate acuzațiile. ‘Ndrangheta și-a infiltrat oamenii de încredere în instituțiile locale și a sufocat economia locală din Calabria: “A băgat frica în inimile proprietarilor de afaceri și ale fermierilor, în timp ce ei se bucurau de protecție din partea politicienilor”, au arătat procurorii. 

Ultima dată când Procuratura italiană a trimis în judecată un dosar colectiv cu sute de mafioți a fost în 1986, la Palermo, într-un caz care a reprezentat un punct de cotitură în lupta împotriva Cosa Nostra, marcând apoi un declin brusc al grupului mafiot.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday