Acuzațiile sunt foarte diverse: asasinat, tentativă de omor, spălare de bani, trafic de droguri și chiar furturi. Procesul va începe pe 13 ianuarie, cu primii 355 de acuzați.

În ciuda numărului mare de oameni implicați, nu vor fi audiați liderii mafiei calabreze. Organizația ‘Ndrangheta din Calabria (sudul Italiei) a devenit cea mai puternică grupare criminală din țară, depășind Cosa Nostra (mafia siciliană) și este în prezent una dintre cele mai puternice organizații din lume.

În orașul Lamezia Terme din Calabria a fost construit un tribunal fortificat care să găzduiască audierile. În urmă cu un an, polițiștii au arestat 334 de persoane, printre care avocați, grefieri, contabili și funcționari publici, în una dintre cele mai mari operațiuni anti-mafie.

”Mafia s-a schimbat și a evoluat odată cu societatea. Mafioții nu vin de pe Marte, arată ca noi și trăiesc printre noi. Mafioții preferă să corupă oamenii, nu să-i omoare, pentru a nu atrage atenția” a declarat Nicola Gratteri, unul dintre procurorii care conduce această anchetă. A explicat că acum mafia își integrează oamenii în administrațiile locale și semnează contracte care să-i avantajeze sau să-i ajute pe asociați sa atragă fonduri.

Cel mai mare proces împotriva mafiei s-a desfășurat între februarie 1986 și ianuarie 1992 și a fost vizată atunci mafia siciliană. Procesul, care a rămas cunoscut drept ”Maxiprocesso”, s-a ținut în Palermo într-o clădire de tip buncăr, special construită în incinta închisorii Ucciardone.

Atunci, din 475 de persoane puse sub acuzare, au fost condamnate 338 la un total de 2.665 de ani de închisoare, fără a lua în calcul pedepsele pe viață pronunțate în cazul a 19 lideri. Pe parcursul procesului, au fost uciși mai mulți procurori și judecători.

Sursă alternativă: Reuters

Foto: Pixabay/Ulleo

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday