Ministerul rus al Energiei a transmis: “În ultimele două luni, în timp ce s-au menținut volume ridicate de rafinare a petrolului, a fost asigurată saturarea pieței interne și a fost creat un excedent în aprovizionarea cu benzină pentru autoturisme, inclusiv în canalul de vânzare la bursă”.

În aceste condiții, guvernul a eliminat interdicțiile de export privind benzina, la o lună după ce a renunțat la cele pentru motorină. Totuși, executivul a atenționat că poate reintroduce restricții, dacă va considera că este necesar. Decizia de acum ar putea îngreuna eforturile țării de a-și reduce exporturile de petrol și produse petroliere cu 300 de mii de barili pe zi, până la finalul anului, așa cum și-a asumat în cadrul organizației OPEC+.

Rusia este cel mai mare exportator maritim de motorină. În luna septembrie, a limitat livrările internaționale de carburanți, cu scopul de a acoperi cererea internă, care a provocat o creștere a prețurilor. Doar Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan au fost exceptate, la momentul respectiv.

Rusia a exportat, anul trecut, 35 de milioane de tone de motorină, din care trei sferturi prin conducte petroliere. Totodată, a livrat și 4,8 milioane de tone de benzină.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday