Update: Moscova confirmă zvonurile conform cărora ridică interdicția privind exporturile de motorină prin porturi, eliminând cea mai mare parte a restricțiilor introduse pe 21 septembrie. Totuși, restricțiile pentru exporturile de benzină rămân în vigoare. “Guvernul a ridicat restricțiile privind exporturile de motorină livrată în porturile maritime prin conducte, cu condiția ca producătorul să livreze cel puțin 50% din motorina produsă pe piața internă”, a precizat guvernul rus, citat de Reuters.

Motorina reprezintă cel mai mare export de produse petroliere din Rusia, cu aproximativ 35 de milioane de tone anul trecut, din care aproape trei sferturi au fost transportate prin conducte.

Știrea inițială: Prețul petrolului european scade vertiginos, datorită temerilor privind încetinirea economiei globale. Consumul de benzină din SUA este la cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani. În ultima săptămână, cotația BRENT a coborât de la 97 de dolari pe baril, la 84 de dolari.

Numai de luni, prețul țițeiului european a pierdut 8%, dar de la vârful acestui an, înregistrat pe 28 septembrie, căderea este de 14%.

Datele Agenției Internaționale pentru Energie, raportate în această săptămână, au arătat că stocurile de benzină din SUA sunt acum la cel mai mare nivel din ultimii aproape doi ani, în timp ce cererea este la cel mai scăzut punct, pentru această perioadă a anului, din 1998.

Piața este însă puternic influențată și de zvonurile privind ridicarea interdicției de export de motorină impus de Rusia, pe fondul unei crize interne de produse rafinate. Între timp, OPEC+ (care include și Rusia) nu a anunțat nicio modificare privind producția de petrol, la întâlnirea din această săptămână. Este de așteptat ca Arabia Saudită și Rusia să își mențină reducerile voluntare de aprovizionare până la sfârșitul anului.

Sursa datelor: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday