Confirmarea a venit din partea lui Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs la think tank-ul Hudson. Oficialul a subliniat că, în ciuda unor progrese, singura certitudine este că Rusia nu intenționează să oprească războiul, ci speră “să reziste și să depășească unitatea democrațiilor”.

Forțele ruse au capturat regiunea Herson în primele zile ale invaziei Ucrainei din februarie 2022. La sfârșitul anului trecut, au abandonat capitala regională, numită tot Herson, și malul de vest al Niprului. De atunci, au bombardat constant regiunea, dar și alte orașe aflate pe malul de est.

Întrucât contraofensiva ucraineană, care a început în urmă cu patru luni, nu dus la recuperări teritoriale pe măsura așteptărilor, oficialii au fost precauți în a descrie activitățile forțelor lor de pe malul de est. Luna aceasta, un purtător de cuvânt al armatei a declarat că pe malul de est s-au obținut “rezultate deloc proaste”, forțând trupele ruse să se repoziționeze. De altfel, Institutul pentru Studierea Războiului a scris, în urmă cu mai multe săptămâni, că soldații ucraineni și-au securizat un cap de pod, pe care încearcă să-l extindă pentru intervenția trupelor mecanizate.

Armata Rusiei a declarat, săptămâna trecută, că forțele sale au zădărnicit o încercare ucraineană de a construi un cap de pod pe malul de est al râului și pe micile insule din apropiere, ucigând aproximativ 500 de soldați ucraineni. 

Amintim că, luni, două agenții de presă de stat din Rusia au publicat articole în care au spus că Moscova își mută militarii de pe malul estic pe “poziții mai favorabile”, dar au șters articolele a scurt timp. Reuters notează că, în trecut, Rusia a mai folosit astfel de expresii pentru a descrie retragerile.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday